Kovesi a prelungit mandatele a patru procurori-şefi din DNA

Procurorul general Codruţa Kovesi a delegat în funcţiile de conducere pe procurorii-şefi din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Doru Ţuluş, Mircea Zărie, Carmen Gâlcă şi Romeo Bălan, cărora le expiră mandatele luni, 22 septembrie, informează surse oficiale.

33 afișări
Imaginea articolului Kovesi a prelungit mandatele a patru procurori-şefi din DNA

Kovesi a prelungit mandatele a patru procurori-şefi din DNA (Imagine: Mediafax Foto)

Doru Ţuluş este şeful Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Faptelor de Corupţie, Mircea Zărie şi Carmen Gâlcă sunt adjuncţii lui Daniel Morar, iar Romeo Bălan este şeful Secţiei Militare din DNA.

În lipsa unor propuneri de numire în funcţie, Codruţa Kovesi i-a delegat în posturi pe cei patru, pentru 90 de zile, informează surse judiciare.

În urma şedinţei din 18 septembrie a Consiliului Superior al Magistraturii, întrebată dacă îi va menţine în funcţii pe cei patru procurori-şefi şi dacă a avut consultări cu ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu asupra faptului că mandatele acestora expiră în 22 septembrie, Kovesi a afirmat că nu a avut convorbiri pe această temă cu şeful Ministerului Justiţiei şi că va proceda aşa cum o face în toate cazurile, adică îi va delega în funcţii pe procurorii-şefi având în vedere că le expiră mandatele şi că nu s-au făcut propuneri de numire.

Cei patru procurori şefi au fost numiţi prin decret prezidenţial în 22 septembrie 2005.

"Nu am avut eu consultări cu ministrul Justiţiei. Dânsul a declarat în mod constant că, în cazul în care va face propuneri în funcţii de conducere, va consulta şi procurorul general", a afirmat Kovesi.

În ceea ce-i priveşte pe procurorii-şefi ale căror mandate expiră în 22 septembrie, Condruţa Kovesi a spus că "pentru asigurarea stabilităţii şi continuităţii în managementul DNA va proceda la delegarea în funcţie a celor care au deţinut aceste funcţii de conducere".

"Este o practică pe care o uzităm cu toate unităţile de Parchet. Atunci când expiră mandatele celor care deţin funcţii de conducere, până la organizarea unui concurs sau până la o altă propunere delegăm întotdeauna pe cei care au deţinut aceste funcţii. Singurele excepţii au fost când cel care a deţinut funcţia de conducere şi-a depus cerere de pensionare sau nu a mai dorit să exercite această funcţie", a declarat procurorul general al României.

Totodată, Kovesi a arătat că, în măsura în care persoanele cărora le expiră mandatele îşi vor exprima consimţământul în acest sens, ele vor fi delegate în continuare în funcţii.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, anunţa, în 11 august, că propune pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe procurorul Monica Şerbănescu, iar pe Daniel Morar pentru postul de Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles sau pentru cel de adjunct al DNA. Daniel Morar a refuzat oferta ministrului Predoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici