Kovesi: CSM trebuie să înlăture percepţia că mimează îndeplinirea rolului său

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a susţinut, joi, în cadrul şedinţei de bilanţ a CSM, că viitorul acestei instituţii este strâns legat de înlăturarea percepţiei că mimează îndeplinirea rolului său, şeful Ministerului Public amendând mai multe iniţiative ale membrilor Consiliului.

10 afișări
Imaginea articolului Kovesi: CSM trebuie să înlăture percepţia că mimează îndeplinirea rolului său

Kovesi: CSM trebuie să înlăture percepţia că mimează îndeplinirea rolului său (Imagine: Mediafax Foto)

Kovesi a cerut membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care iau decizii de pensionare să le dea eficienţă, la fel şi acei magistraţi care îşi continuă activitatea cu decizia de pensionare în buzunar, dacă se doreşte ca standardele de integritate şi moralitate să fie respectate.

Totodată, Kovesi a amendat prelungirea detaşărilor inspectorilor judiciari ai Consiliului, în contextul în care Inspecţia Judiciară nu lucrează cu o măsură egală şi produce confuzie în sistem.

Şeful Ministerului Public a subliniat că, pentru a fi credibili în ochii cetăţenilor, trebuie sancţionate încălcările legii şi ale Codului deontologic nu la sfârşitul anului, de teama unui raport de ţară nefavorabil.

"Pentru a fi credibili în ochii oamenilor, trebuie să sancţionăm încălcările legii şi ale Codului deontologic atunci când ele ne sunt semnalate, şi nu la sfârşitul anului de teama unui raport de ţară nefavorabil", a susţinut Kovesi, subliniind că atâta vreme cât nu vor putea oferi garanţii de integritate profesională şi morală a magistraţilor români, actele procedurale ale acestora riscă să fie ignorate în alte state membre şi să nu fie recunoscute.

Procurorul general a mai spus că, faţă de anul trecut, "în cea mai mare parte problemele au rămas aceleaşi, iar unele chiar s-au accentuat".

"Astfel, dacă mă refer la problemele de personal, anul trecut la aceaşi dată aveam 22 de unităţi de parchet cu unu sau doi procurori, acum avem 49 de astfel de unităţi, deci mai mult decât dublu faţă de 2008", a afirmat Kovesi, subliniind că îi apreciază pe colegii care singuri fiind la Parchet au reuşit să soluţioneze un număr impresionant de dosare fără rebuturi profesionale.

Pe lângă problema volumului de activitate sau faptul că există riscul ca un parchet să fie închis oricând dacă un procuror devine indisponibil, există şi alte probleme, a susţinut Kovesi.

"Negăsind soluţii de ocupare a posturilor şi sub presiunea posibilităţii blocării unor unităţi, coborând standardele de control nu facem altceva decât să creăm un alt tip de vulnerabilităţi, care au condus la comportamente nedeontologice sau uneori infracţionale", a declarat Codruţa Kovesi.

Kovesi a spus că în cursul anului trecut a propus să se aibă în vederea posibilitatea renunţării la unele unităţi de parchet a căror funcţionare nu poate fi asigurată la standardele aşteptate, procurorul general sperând că această propunere va fi reevaluată.

"Şi dacă tot vorbim de standarde, îmi vine greu să mă uit în ochii unor oameni care îmi vorbesc despre imagini cu procurori care îngenunchează la propriu inculpaţii. Cred că toată lumea ştie la ce caz mă refer (cazul prim-procurorului de la Vişeul de Sus privind modul de soluţionare a unei agresiuni - n.r. ) şi trebuie să-mi exprim din nou nemulţumirea cu privire la inconsecvenţa Inspecţiei Judiciare, pentru că eu am formulat anterior o sesizare disciplinară care a fost clasată fără a se verifica cele semnalate. Presiunea mass-media a determinat ulterior sesizarea din oficiu a CSM asupra acestui caz. Văzând rapiditatea cu care CSM s-a sesizat după difuzarea imaginilor, ce concluzie putem trage, că dacă vrem să obţinem o reacţie a CSM trebuie să ne adresăm mai întâi presei", a afirmat procurorul general.

În opinia şefului Ministerului Public, în felul acesta magistraţii se decredibilizează, deşi se aşteaptă ca societatea să le respecte dreptul de a se autoguverna.

"Inspecţia Judiciară nu lucrează cu o măsură egală şi produce confuzie în sistem. Există ghid de inspecţie pe care însă fiecare inspector îl interpretează personal. Există inspectori care soluţionează lucrările la limita împlinirii termenului legal (un an de la data comiterii faptei de către magistrat - n.r.), astfel că au existat cauze clasate pentru prescripţie", a arătat Kovesi.

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici