Kovesi despre Halmeu: Procurorii nu au scris în niciun document că banii au fost daţi unui partid

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi susţine că afirmaţia potrivit căreia o parte din mita în cazul de la Vama Halmeu ajungea la un partid a fost făcută de un inculpat în dosar, şi nu de procurori, declaraţia fiind citată în încheierea instanţei.

30 afișări
Imaginea articolului Kovesi despre Halmeu: Procurorii nu au scris în niciun document că banii au fost daţi unui partid

Kovesi despre Halmeu: Procurorii nu au scris în niciun document că banii au fost daţi unui partid (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Kovesi a fost întrebată, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj-Napoca, până unde se va merge cu ancheta în cazul de la Halmeu şi dacă vor "cădea regine".

"Procurorii nu au scris în niciun document că banii au fost daţi unui partid politic, este declaraţia pe care un inculpat a dat-o în faţa instanţei de judecată, în momentul arestării preventive, şi s-a consemnat în încheiere acest lucru. Procurorii nu au reţinut din probele din dosar sau nu au menţionat în documentele trimise instanţei acest lucru. Mai departe nu pot să comentez, nu administrez eu acest dosar. Dacă s-a comis o faptă penală, procurorul va duce până la capăt ancheta. Acum a început, nu pot să anticipez ce va face procurorul de caz, el este independent", a spus procurorul general.

Kovesi a adăugat că procurorii nu ţin cont de calitatea politică a celor pe care îi anchetează.

"Categoric vă spun, Parchetul nu acţionează după nicio comandă politică, nu facem dosare după calitatea politică a vreunei persoane şi nu răspundem comenzilor nimănui, procurorii sunt independenţi şi dosarele care au fost în ultima perioadă dovedesc acest lucru, au fost implicate persoane din diferite partide, care au avut diferite funcţii în stat, nu răspundem niciunei comenzi politice", a spus Kovesi.

Kovesi a subliniat că din 2009 combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei a fost stabilită ca prioritate în Ministerul Public.

"Din 2009 până în prezent, colegii de la DIICOT şi DNA au avut cauze în care au fost implicaţi vameşi, s-au dispus arestări, din 2006 până acum au fost trimişi în judecată peste 51 de vameşi. Majoritatea parchetelor au dosare în lucru şi, acolo unde sunt implicaţi poliţişti de frontieră şi vameşi, procurorii vor acţiona în consecinţă", a afirmat Kovesi.

Ea a menţionat că nu poate comenta până unde va ajunge cazul vameşilor corupţi, dar crede că procurorii vor acţiona cu temeinicie oriunde vor găsi fapte penale.

"Nu pot să fac comentarii pe un caz în lucru. Procurorii, atunci când vor avea indicii că o persoană, indiferent de poziţia pe care o ocupă, a comis o faptă penală, sunt convinsă că vor administra probatoriul şi vor acţiona cu temeinicie şi cu respectarea legii, indiferent de calitatea persoanei. V-aţi obişnuit în ultima perioadă ca procurori DIICOT, DNA, de la urmărire penală şi criminalistică să investigheze cazuri în care sunt implicate persoane cu diferite funcţii. Nu cred că va fi o problemă şi în acest caz, dacă sunt indicii sau sunt probe că s-a comis o faptă de natură penală", a conchis Kovesi.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la RRA, că persoanele cercetate în cazul mitei din vămi au şansa să facă mai puţină puşcărie sau chiar deloc dacă vor spune cui au dat bani, "cu nume şi prenume".

Răspunzând unei întrebări referitoare la informaţiile privind faptul că o parte din mită ajungea la un partid, şeful statului declarase anterior că "este în mod categoric un joc politic din mai multe motive".

El a precizat că informaţia respectivă, care apare într-un rechizitoriu, nu este a procurorului, ci a inculpatului.

"Este afirmaţia omului de afaceri. El trebuia să spună cărui om trebuia să ducă banii, altfel este un joc politic de cea mai joasă speţă", a adăugat Traian Băsescu.

Preşedintele a menţionat că omul de afaceri respectiv spune că banii se duceau "la partid". Băsescu a adăugat însă că "partidul este mare" şi că "trebuie să existe o mână care ia banii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici