Kovesi intenţionează să conteste decizia CSM privind informaţiile din mapele profesionale

Procurorul general intenţionează să conteste decizia CSM referitoare la faptul că datele din mapele profesionale ale magistraţilor nu pot fi puse la dispoziţie la cerere decât cu acordul plenului Consiliului, apreciind că aceasta "contravine flagrant" Legii 544/2001 privind informaţiile de interes public.

2 afișări
Imaginea articolului Kovesi intenţionează să conteste decizia CSM privind informaţiile din mapele profesionale

Kovesi intenţionează să conteste decizia CSM privind informaţiile din mapele profesionale

"Teoretic, de astăzi în colo, pentru a răspunde oricărei cereri întemeiate pe Legea 544/2001, prin care sunt solicitate date din mapa profesională a unui procuror, noi trebuie să obţinem avizul CSM. Practic, trebuie să se ia aviz pentru a putea răspunde la o cererere care este adresată Parchetului General de o altă instituţie, ceea ce înseamnă implicit încălcarea Legii 544 privind liberul acces la informaţii de interes public", au declarat surse judiciare.

Procurorul general a fost singurul care a votat "împotrivă" în privinţa acestei hotărâri adoptate, joi, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), restul de 17 participanţi pronunţându-se pentru necesitatea avizului.

Plenul CSM a decis, prin vot, în şedinţa de joi, că informaţiile privind traseul profesional şi sancţiunile şi calificativele primite de foştii şi actualii magistraţi care apar în mapele profesionale ale acestora sunt informaţii de interes public.

Potrivit preşedintelui CSM, Lidia Bărbulescu, toţi membrii Plenului au fost de acord cu faptul că informaţiile privind traseul profesional al foştilor şi actualilor magistraţi sunt de interes public.

În legătură cu natura calificativelor, 17 dintre cei 18 membri ai Plenului au votat, de asemenea, "pentru", iar unul împotrivă. Votul a fost la fel şi în cazul legat de regimul sancţiunilor. Tot 17 din cei 18 au fost de acord ca respectivele informaţii să fie date publicităţii numai prin intermendiul CSM, votul fiind secret.

La anunţarea rezultatelor, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Viorica Costiniu, a anunţat că organizaţia pe care o reprezintă va sesiza Consiliul consultativ european al judecătorilor, nemulţumită de decizia CSM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici