La Nădlac, majoritatea clădirilor şcolilor au fost retrocedate. Primăria plăteşte chirie 5% din bugetul local - FOTO

Primăria Nădlac plăteşte anual cinci procente din buget, adică 560.000 lei, chirii pentru clădirile în care funcţionează şcoli, pentru că majoritatea imobilelor au fost retrocedate. În 2008 a început construcţia unui campus unde ar fi trebuit mutaţi toţi elevii, însă lucrările au fost abandonate.

508 afișări
Imaginea articolului La Nădlac, majoritatea clădirilor şcolilor au fost retrocedate. Primăria plăteşte chirie 5% din bugetul local - FOTO

La Nădlac, majoritatea clădirilor şcolilor au fost retrocedate. Primăria plăteşte chirie 5% din bugetul local (Imagine: Marian Buga/Mediafax Foto)

În oraşul arădean Nădlac, care are aproximativ 8.000 de locuitori, din zece clădiri în care funcţionează unităţi şcolare opt au fost retrocedate foştilor proprietari, în general culte religioase, astfel că de câţiva ani se plăteşte lunar doar pe chirie aproape 47.000 de lei.

Într-un an, Primăria Nădlac plăteşte 560.000 de lei chirii pentru cele opt clădiri şcolare care nu îi aparţin, adică cinci la sută din bugetul total al oraşului, care este de 11,5 milioane de lei.

Primarul oraşului, Vasile Ciceac, se plânge că odată cu izbucnirea crizei economice au fost sistate lucrările la noul campus şcolar, începute în ianuarie 2008, unde urma să fie mutaţi toţi elevii din localitate.

"Lucrările au început în forţă, printr-un proiect finanţat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, dar au fost oprite brusc după numai jumătate de an. Au fost făcute fundaţii şi începuţi pereţii la clădirile viitorului campus, însă şantierul a fost abandonat fără să se facă şi lucrări de conservare. Acum, tot ce s-a construit riscă să se tranforme în ruine care vor trebui demolate la un moment dat", spune Ciceac.

El afirmă că a solicitat de nenumărate ori Guvernului să reia finanţarea proiectului, însă nu a primit niciun răspuns.

"La Guvernul USL nici nu am avut curaj să merg", spune Ciceac, conştient fiind că, din poziţia de reprezentant al PDL care i-a criticat intens pe adversarii politici de la USL, nu prea are şanse de izbândă.

Edilul spune că oraşul are totuşi mare nevoie de campusul şcolar, pentru că şi acum spaţiile de predare sunt insuficiente, iar în unele şcoli elevii merg la cursuri chiar şi seara, organizându-se trei schimburi de predare.

Tot din cauza lipsei spaţiilor necesare, clasa pregătitoare va funcţiona în clădirea grădiniţei.

"Este o clădire a Primăriei, în care am putut investi pentru a oferi condiţiile necesare clasei pregătitoare", dă asigurări edilul.

Campusul, care ar fi însemnat o investiţie de 38 de milioane de lei, ar fi urmat să ocupe peste trei hectare de teren şi să găzduiască 1.500 de elevi din clasele I-XII. Doar 30 la sută din proiect a fost executat înainte ca lucrările să fie oprite.

Proiectul campusului, care trebuia finalizat în 2010, prevede construirea a două clădiri pentru şcoli, plus o cantină cu 300 de locuri, un internat, câteva ateliere de practică, o sală de sport, patru terenuri de sport şi un bloc de garsoniere pentru profesorii navetişti.

Primarul spune că statul român a rămas dator cu 2,1 milioane de lei firmei din Ungaria care câştigase licitaţia pentru lucrări. Firma a lucrat în avans, dar nu şi-a recuperat toţi banii, astfel că şi-a retras muncitorii.

"Neprimindu-şi banii de la statul român pentru lucrările efectuate, societatea a dat faliment şi acum este în executare silită", spune edilul.

Între timp, şcoala începe la Nădlac în clădiri vechi de peste un secol, în care autorităţile locale nu au putut investi prea mult, imobilele fiind în proprietate privată. Totuşi, la alocarea puţinelor fonduri au avut prioritate grupurile sanitare şi sălile de clasă, în timp ce faţadele sunt în stare avansată de degradare.

"Sălile de clasă sunt pregătite, dar, din păcate, pe exterior şcoala noastră suferă. Aceste lucrări de pe exterior trebuie făcute de către proprietar, care nu are fonduri pentru repataţii", spune învăţătorul Ioan Borlea de la Grupul Şcolar "J.G. Tajovsky".

Biserica Ortodoxă din Nădlac deţine în proprietate două dintre clădirile pentru care Primăria plăteşte chirie.

"Avem două clădiri care sunt închiriate ca lăcaşuri de şcoală, dar sunt într-o stare destul de degradată. Nu avem ce să le facem, exteriorul este destul de degradat, nu avem posibilităţi materiale, banii ni se dau numai din când în când şi nici nu sunt suficienţi. Clădirile au peste o sută de ani, iar în 1909 s-au amenajat şcolile. Acum sunt pline de igrasie, dar ca să faci exteriorul îţi trebuie un an de zile ca să cureţi, să subzideşti", spune preotul Ştefan Păcurar.

Despre posibilitatea finalizării campusului, Primăria Nădlac nu a mai primit informaţii de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării de câţiva ani.

Totodată, Prefectura Arad, prin Biroul de presă, confirmă că nu există niciun fel de informaţii de la Guvern despre posibilitatea reluării finanţării.

În Nădlac, locuitorii trec zilnic pe lângă zidurile roşii între care acum ar fi trebuit să înveţe în condiţii optime copiii lor şi se întreabă dacă nu cumva au fost risipiţi milioane de lei. Dacă proiectul era dus la bun sfârşit, cinci la sută din bugetul local era salvat şi redirecţionat spre alte priorităţi locale.

(Material realizat de Marian Buga, marian.buga@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici