La Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti anchetatorii vor verifica aproximativ 800 de dosare

Procurorii şi poliţiştii vor verifica aproximativ 800 de dosare ale unor persoane care au absolvit cursurile unor universităţi din ţară şi au susţinut examenul de licenţă la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti în ultimii şase ani, a declarat, marţi, rectorul instituţiei, Vlad Ulmanu.

343 afișări

"Nu este vorba propriu-zis de o percheziţie, ci se verifică toate dosarele pentru a se vedea dacă suspiciunile se confirmă. În momentul în care numele universităţii noastre a apărut în scandalul diplomelor false, am analizat şi noi condiţiile în care s-au organizat examenele de licenţă ale absolvenţilor altor universităţi decât a noastră", a declarat, marţi, rectorul Universităţii de Petrol şi Gaze din Ploieşti, prof dr. ing. Vlad Ulmanu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Conform sursei citate, în urma verificărilor respective, s-a constatat că au fost respectate prevederile privind înscrierea candidaţilor, fiind, de asemenea, verificate diplomele de bacalaureat şi foile matricole ale persoanelor respective pentru a se vedea dacă respectă legalitatea.

"Am verificat şi am cerut relaţii la Inspectoratele şcolare, respectiv liceele care se presupune că le-au eliberat şi ni s-a răspuns că acestea nu figurează ca înregistrate în evidenţa lor. S-ar presupune că sunt false, dar noi nu avem calitatea să stabilim falsul. Practic, Ministerul Educaţiei va stabili dacă examenul de licenţă s-a desfăşurat conform legii, iar anchetatorii urmează să stabilească falsul şi persoanele care au produs documentele false şi să se ia măsuri în consecinţă", a mai declarat rectorul Universităţii de Petrol şi Gaze Ploieşti.

Poliţiştii au ridicat, marţi, de la şapte universităţi, între care şi Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti, dosare de licenţă suspectate a fi false, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Parchetul Judecătoriei Sectorului 4.

Potrivit surselor citate, poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliţiei Române au ridicat mai multe dosare de licenţă de la Universitatea "Hyperion" din Bucureşti, Universitatea "Petrol şi Gaze" din Ploieşti, Facultatea Ecologică din Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe şi Arte "Gheorghe Cristea", Universitatea "Valahia" din Târgovişte, Universitate de Vest din Timişoara şi Acadamia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".

Mai mulţi profesori de la Universităţile "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria sunt cercetaţi pentru eliberarea a 15.000 de diplome şi foi matricole false. Potrivit poliţiştilor, dosarele de absolvire erau întocmite în numai câteva săptămâni, în domeniul economic, petrol şi gaze. Universităţile se aflau în proces de lichidare din 2001.

Coordonatorul reţelei de falsificatori este Mina Silviu Dobronauţeanu, fondatorul şi rectorul universităţilor "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria.

Alte două persoane, Liviu Ionuţ Dencu, din Alexandria, şi Marian Vătăman, din Bucureşti, se ocupau de falsificarea actelor din dosar. Falsificatorii aveau ştampile cu timbrul sec al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, fiind identice cu cele ale diverselor licee din ţară. O altă persoană, Mihaela Cristina Vătăman, completa documentele falsificate, iar Ion Părvuţoiu, fost colaborator al ASE Bucureşti, se ocupa de depunerea dosarelor falsificate pentru susţinerea examenelor de licenţă.

Un dosar falsificat costa între 3.000 şi 3.500 de euro. În plus, Mihaela Cristina Vătăman se prezenta la examenele de licenţă pentru persoanele care nu doreau să le susţină, fapt pentru care cerea 600 de euro.

Cu actele falsificate de această grupare, candidaţii susţineau examene de licenţă la universităţi acreditate din Bucureşti şi din ţară, precum "Hyperion", Universitatea "Petrol şi Gaze" din Ploieşti, Facultatea Ecologică Bucureşti, Universitatea "Gheorghe Cristea" sau Universitatea "Valahia" din Târgovişte.

În 11 martie, ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor – Sectorul 4 Poliţie au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals privind identitatea, falsificarea instrumentelor oficiale, folosirea instrumentelor oficiale false, iar în aceeaşi zi au fost obţinute de la Judecătoria Sectorului 4 patru autorizaţii de percheziţie în sectoarele 4 şi 6.

Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a demarat, în urmă cu două săptămâni, o anchetă în cazul celor cinci persoane, între care şi doi foşti profesori universitari, suspectate că au eliberat diplome false şi foi matricole.

Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării (MECI) s-a autosesizat în cazul diplomelor false, după articolele apărute în media, iar două echipe de control verifică simultan cele cinci universităţi unde au fost organizate examenele de licenţă pentru studenţii proveniţi de la cele două instituţii de învăţământ superior neacreditate, universităţile "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria.

Verificările au vizat dosarele de înscriere la licenţă, respectiv diplomele de bacalaureat, copiile după catele de iedntitate, certificatele de naştere şi file matricole.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici