La Universitatea de Vest Timişoara, IGPR a cerut dosare doar de la Facultatea de Economie

Poliţiştii au cerut conducerii Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor a Universităţii de Vest Timişoara să pregătească dosarele de licenţă ale unor absolvenţi ai Universităţii "Alexandru Ghica" din Alexandria, fără a fi vizate şi alte facultăţi din universitatea timişoreană.

277 afișări

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Timiş, Sergiu Rus, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au primit o adresă de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, pe care au comunicat-o reprezentanţilor Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor a Universităţii de Vest din Timişoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Numai de această facultate ştim, nu avem date în legătură cu alte facultăţi", a spus Sergiu Rus.

Cancelarul Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor a Universităţii de Vest din Timişoara, Carmen Băbăilă, afirmă că la sediul instituţiei s-a prezentat o echipă de poliţişti pentru a înmâna o adresă în care se solicită pregătirea dosarelor tuturor absolvenţilor de la "Alexandru Ghica" - universitate particulară din Alexandria - care au susţinut licenţa la Facultatea de Economie.

Potrivit lui Carmen Băbăilă, în perioada următoare aceste dosare vor fi ridicate de poliţişti pentru a fi verificate.

"Inspectoratul General al Poliţiei Române a trimis către Inspectoratul Poliţiei Judeţene o adresă prin care ni s-a cerut să se pregătească dosarele studenţilor de la «Ghica», pentru că vor veni să le ia şi să le ducă la Bucureşti. Nu a fost percheziţie, ni s-a înmânat doar această adresă", a spus Băbăilă.

Potrivit acesteia, dosarele conţin diploma de bacalaureat, certificatul de naştere şi alte acte necesare înscrierii la examenul de licenţă în cadrul Facultăţii de Economie din Timişoara.

Băbăilă nu a putut să precizeze despre câte dosare ar fi vorba.

Surse din Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 declarau pentru MEDIAFAX că poliţiştii au ridicat, marţi, de la mai multe universităţi dosare de licenţă suspectate a fi false.

Potrivit surselor citate, instituţiile vizate sunt: Universitatea "Hyperion" din Bucureşti, Universitatea "Petrol şi Gaze" din Ploieşti, Facultatea Ecologică din Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe şi Arte "Gheorghe Cristea", Universitatea "Valahia" din Târgovişte, Universitatea de Vest din Timişoara şi Acadamia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".

Mai mulţi profesori de la Universităţile "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria sunt cercetaţi pentru eliberarea a 15.000 de diplome şi foi matricole false. Potrivit poliţiştilor, dosarele de absolvire erau întocmite în numai câteva săptămâni, în domeniul economic, petrol şi gaze. Universităţile se aflau în proces de lichidare din 2001.

Coordonatorul reţelei de falsificatori este Mina Silviu Dobronauţeanu, fondatorul şi rectorul universităţilor "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria.

Alte două persoane, Liviu Ionuţ Dencu, din Alexandria, şi Marian Vătăman, din Bucureşti, se ocupau de falsificarea actelor din dosar. Falsificatorii aveau ştampile cu timbrul sec al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, fiind identice cu cele ale diverselor licee din ţară. O altă persoană, Mihaela Cristina Vătăman, completa documentele falsificate, iar Ion Părvuţoiu, fost colaborator al ASE Bucureşti, se ocupa de depunerea dosarelor falsificate pentru susţinerea examenelor de licenţă.

Un dosar falsificat costa între 3.000 şi 3.500 de euro. În plus, Mihaela Cristina Vătăman se prezenta la examenele de licenţă pentru persoanele care nu doreau să le susţină, fapt pentru care cerea 600 de euro.

Cu actele falsificate de această grupare, candidaţii susţineau examene de licenţă la universităţi acreditate din Bucureşti şi din ţară, precum "Hyperion", Universitatea "Petrol şi Gaze" din Ploieşti, Facultatea Ecologică Bucureşti, Universitatea "Gheorghe Cristea" sau Universitatea "Valahia" din Târgovişte.

În 11 martie, ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor – Sectorul 4 Poliţie au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals privind identitatea, falsificarea instrumentelor oficiale, folosirea instrumentelor oficiale false, iar în aceeaşi zi au fost obţinute de la Judecătoria Sectorului 4 patru autorizaţii de percheziţie în sectoarele 4 şi 6.

Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a demarat, în urmă cu două săptămâni, o anchetă în cazul celor cinci persoane, între care şi doi foşti profesori universitari, suspectate că au eliberat diplome false şi foi matricole.

Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării (MECI) s-a autosesizat în cazul diplomelor false, după articolele apărute în media, iar două echipe de control verifică simultan cele cinci universităţi unde au fost organizate examenele de licenţă pentru studenţii proveniţi de la cele două instituţii de învăţământ superior neacreditate, universităţile "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria.

Verificările au vizat dosarele de înscriere la licenţă, respectiv diplomele de bacalaureat, copiile după catele de iedntitate, certificatele de naştere şi file matricole.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici