Lăsarea în libertate a vatmanului ce a provocat accidentul, pericol la ordinea publică-procuror

Lăsarea în libertate a vatmanului care a provocat accidentul de la Iaşi soldat cu moartea unei persoane şi rănirea gravă a altor cinci ar fi reprezentat un "pericol concret pentru ordinea publică", a declarat, joi, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, Cornelia Prisăcaru.

51 afișări
Imaginea articolului Lăsarea în libertate a vatmanului ce a provocat accidentul, pericol la ordinea publică-procuror

Lăsarea în libertate a vatmanului ce a provocat accidentul, pericol la ordinea publică-procuror (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Cornelia Prisăcaru a afirmat, într-o conferinţă de presă, că fapta comisă de vatmanul Cristian Diaconu, respectiv ucidere din culpă, reprezintă o infracţiune gravă, impunându-se măsura reţinerii, ea adăugând că bărbatul are "un cazier bogat, cu opt abateri de la regulile de circulaţie", transmite corespondentul MEDIAFAX.
.
"Vatmanul are opt abateri până acum, din care şase au fost comise cu tramvaiul, iar alte două cu maşina sa personală. Este vorba în principal de tamponări, cauza fiind nerespectarea distanţei regulamentare în trafic", a afirmat Cornelia Prisăcaru.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi a mai spus că lăsarea în libertate a vatmanului "ar fi reprezentat un pericol concret pentru ordinea publică" pentru că acesta ar fi putut comite oricând fapte similare.

"Acest caz a avut un impact deosebit în rândul opiniei publice, iar pedeapsa pentru fapta comisă de vatman e mai mare de patru ani, drept urmare măsura reţinerii se justifică", a afirmat Cornelia Prisăcaru.

Ea a precizat că, potrivit foii de parcurs, tramvaiul a parcurs distanţa dintre capătul de linie, rond Agronomie şi locul accidentului, de câţiva kilometri, în doar 13 minute, ceea ce reprezintă foarte puţin, întrucât pe traseu vagonul a oprit în patru staţii şi a staţionat la câteva semafoare.

"Ancheta a arătat că vatmanul nu a adaptat viteza la condiţiile de trafic şi nu a păstrat o distanţă suficientă faţă de maşinile din faţă. Potrivit martorilor, tramvaiul a avut viteză foarte mare. Din neatenţie, n-a frânat la timp, iar de aici rezultă şi culpa", a declarat procurorul ieşean.

Cornelia Prisăcaru a mai spus că pe toată durata anchetei vatmanul a avut declaraţii contradictorii, dar nu a recunoscut că nu ar fi acţionat sistemul de frânare al mijlocului de transport.

Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Iaşi a spus că procurorii au propus judecătorilor emiterea mandatului de arestare pe numele vatmanului Cristian Diaconu, pentru 29 de zile, instanţa urmând să se pronunţe în cursul acestei zile.

Vatmanul Cristian Diaconu a fost reţinut, miercuri seară, iar joi a fost adus la Parchet, unde a fost audiat timp de aproape două ore.

Accidentul de tramvai de la Iaşi, soldat cu un mort şi cinci răniţi grav, s-a petrecut din vina vatmanului, a declarat, joi, primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, care a precizat că frânele mijlocului de transport funcţionează "ireproşabil".

"Concluzia este clară: în acest caz este vorba despre o eroare umană. Sistemul de frânare al tramvaiului funcţionează ireproşabil, lucru rezultat din testele făcute de membrii comisiei de expertiză. În plus, există un document de revizie al tramvaiului respectiv, făcut în 9 martie, care arată că vagonul era funcţional", a declarat, într-o conferinţă de presă, primarul Gheorghe Nichita.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici