Laura Codruţa Kovesi (DNA), despre ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor penale: Niciunul dintre cele două acte normative nu este oportun

Niciunul dintre proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale nu este oportun din punctul de vedere al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a declarat, miercuri, procurorul-şef al instituţiei, Laura Codruţa Kovesi.

1260 afișări
Imaginea articolului Laura Codruţa Kovesi (DNA), despre ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor penale: Niciunul dintre cele două acte normative nu este oportun

Laura Codruţa Kovesi, despre ordonanţe: Niciunul dintre cele două acte normative nu este oportun

"Din punctul nostru de vedere, niciunul dintre cele două acte normative nu este oportun. Am pus pe site-ul instituţiei, vineri, când am trimis şi ministerului Justiţiei şi CSM-ului şi procurorului general punctul de vedere întocmit de DNA. Din perspectiva noastră, practic, într-o ordonanţă de urgenţă are loc o dezincriminare parţială, mascată, a infracţiunii de abuz în serviciu. Practic toţi cei care şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea legii şi au produs prejudicii vor fi apăraţi de pedeapsă. În ceea ce priveşte graţierea, de asemenea noi am înaintat un punct de vedere, abuzul în serviciu şi infracţiunile asimilate infracţiunilor de corupţie vor fi graţiate dacă acest proiect va intra în vigoare", a declarat, miercuri dimineaţă, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, la sediul CSM.

Laura Codruţa Kovesi a mai precizat că, dacă aceste proiecte de ordonanţă vor fi adoptate, prejudiciile constatate nu vor mai putea fi acoperite.

"Nu cred că a negat nimeni dreptul Guvernului sau Parlamentului de a emite ordonanţe. Noi am emis puncte de vedere tehnice pe ceea ce înseamnă dezincriminarea unor infracţiuni atât de grave cum este cea a abuzului în serviciu. Toate prejudiciile care au fost constatate nu vor mai putea fi acoperite. Sigur că în lege este prevăzut dreptul părţii vătămate care îşi păstrează dreptul. Dar statul a cheltuit bani cu investigarea acestor infracţiuni, a cheltuit bani cu judecarea acestor infracţiuni, iar acum ştergem cu buretele tot pentru ca ulterior statul să cheltuie alţi bani pentru a îşi recupera prejudiciile. Doar în dosarele DNA în ultimii trei ani suma valorilor indisponibilizate de DNA a fost de peste 1,5 miliarde de euro. Vă daţi seama că toate aceste dispoziţii dacă vor intra în vigoare vor avea efecte şi asupra recuperării acestor prejudicii", a mai spus Laura Codruţa Kovesi.

Plenul CSM analizează miercuri solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi a Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru graţierea unor pedepse.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici