Lăzăroiu: Dacă Guvernul nu ia măsuri în sistemul bugetar, pot fi remanieri

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu declară că, dacă Guvernul nu va lua măsurile necesare în sistemul bugetar, "se pot lua deciziile referitoare la remaniere", el precizând că "linia se va trage undeva la toamnă".

21 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu: Dacă Guvernul nu ia măsuri în sistemul bugetar, pot fi remanieri

Lăzăroiu: Dacă Guvernul nu ia măsuri în sistemul bugetar, pot fi remanieri (Imagine: Mediafax Foto)

Într-un interviu publicat de ziarul "Adevărul", Lăzăroiu apreciază că membrii Guvernului se uită prea mult la televizor şi că, dacă Executivul se ghidează după televiziuni, nu o să facă niciodată nimic.

Întrebat dacă există intenţia de efectuare a unor schimbări în echipa guvernamentală, Lăzăroiu răspunde: "Deocamdată au fost primele trei luni de acomodare. Acum e momentul să demonstreze voinţă politică şi să ia măsurile necesare în sectorul bugetar. Dacă nu vor fi luate, se pot lua deciziile referitoare la remaniere".

Întrebat când s-ar putea trage linie, consilierul prezidenţial prezidează: "Linia se va trage undeva la toamnă".

În ceea ce priveşte structura politică a guvernării, Sebastian Lăzăroiu menţionează că această chestiune "a rămas deschisă" din decembrie 2009, când liberalii au fost chemaţi la guvernare.

El adaugă că invitaţia rămâne deschisă, pentru că "PNL este un partid de centru-dreapta, cu care îţi convine să guvernezi".

Întrebat care este evaluarea Preşedinţiei privind performanţa Guvernului Boc, Sebastian Lăzăroiu declară: "Eu aş privi Guvernul Boc chiar începând cu 2009. Cred că a reuşit să facă destul de multe lucruri în contextul dat. Anul trecut nu a existat voinţă politică pentru a face reforme. Este un paradox în democraţie, poţi să ai o majoritate de 70%, dar asta nu înseamnă că ai şi mai multă voinţă politică. Mai ales dacă este şi un an electoral şi ai partener cu propriile interese în alegeri".

Lăzăroiu menţionează că atunci când vorbeşte despre voinţă politică se referă la reducerea cheltuielior din sectorul bugetar.

"Cred că asta a fost anul trecut marea restanţă a Guvernului. S-au făcut lucruri, dar mult prea puţin faţă de cât este nevoie. Sectorul bugetar înghite foarte mulţi bani care în bună măsură nu se mai întorc în economie. E ca o gaură neagră", mai spune consilierul prezidenţial.

El susţine că acum, deşi majoritatea este fragilă, voinţa politică este mai mare decât anul trecut.

"Dar există şi temeri, şi calcule electorale, după părerea mea, greşite. Mulţi spun că nu trebuie să zguduim prea tare sistemul, dar evaluarea arată că, dacă nu se face acest lucru acum, în 2012, lucrurile nu vor fi mai bune. Nu se mai poate amâna. Eu sunt adeptul unei operaţiuni rapide", adaugă Lăzăroiu.

Sebastian Lăzăroiu admite că la nivelul Preşedinţiei există "o insatisfacţie" în legătură cu faptul că lucrurile merg mai încet decât se spera.

"Preşedintele a atras atenţia asupra urgenţei. Am vorbit despre un calcul electoral, dar aici este şi un calcul economic. Dacă ne uităm în jur, vedem cazul Greciei şi nu putem să stăm cu mâinile în sân. Ce să aştepţi? Să ajungi în trena ţărilor ale căror economii se prăbuşesc?", adaugă el.

"Din păcate, nu prea sunt bani pentru investiţii, iar ce împrumutăm ducem în gaura neagră a cheltuielilor bugetare", mai spune Sebastian Lăzăroiu.

În opinia sa, condiţiile FMI sunt relativ relaxate faţă de ceea ce are nevoie România.

"De fapt, e nevoie de mai mult decât ne cere Fondul pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Împrumutul de la FMI are o dobândă mică, dar se fac împrumuturi pe piaţa internă cu dobânzi foarte mari şi banii se duc tot în sectorul bugetar. Nu e rău să te împrumuţi, problema e ce faci cu banii. E o mare greşeală să te împrumuţi ca să consumi", precizează el.

Întrebat dacă este de părere că Guvernul poate să schimbe această stare de lucruri, consilierul prezidenţial răspunde: "A fost nevoie de timp ca această nouă majoritate care susţine guvernarea să se aşeze. De aici au venit probabil ezitările în primele trei luni. Acum e o majoritate mult mai stabilă, sunt condiţii pentru a se lua măsuri curajoase. Eu cred că Guvernul e capabil să treacă la măsuri curajoase, nepopulare pentru un segment al populaţiei".

Lăzăroiu susţine că Executivul va face acest lucru "foarte repede", până în iunie, precizând că sondajele de opinie arată că oamenii susţin luarea măsurilor de restructurare.

Întrebat de ce nu s-au luat măsuri până acum, el explică: "Sunt două motive. Unul este că membrii Guvernului se uită prea mult la televizor. Iar presa e concentrată pe critica Guvernului. Când dă afară oameni, toţi spun că a dat afară, când nu-i dă afară, spune că nu se iau măsurile necesare. Dacă Guvernul se ghidează după televiziuni nu o să facă niciodată nimic. Iar ce se întâmplă la televiziuni, n-are legătură cu voinţa oamenilor, care este în favoarea restructurărilor bugetare. Al doilea motiv este clientela politică. La noi nu e stabilit până la ce nivel se fac numirile politice şi de unde încep funcţionarii. E o mare greşeală".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici