Lăzăroiu: Este incorect să compari numărul de salariaţi cu numărul de contracte de muncă noi

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că este incorect să compari numărul de salariaţi cu numărul de contracte de muncă noi, deoarece un salariat poate avea mai multe contracte, precizând totodată că INS ia în calcul doar firmele care au peste cinci angajaţi.

438 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu: Este incorect să compari numărul de salariaţi cu numărul de contracte de muncă noi

Lăzăroiu: Este incorect să compari numărul de salariaţi cu numărul de contracte de muncă noi (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Lăzăroiu a spus, în replică la declaraţiile purtătorului de cuvânt al departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, că Institutul Naţional de Statistică (INS) raportează numărul de salariaţi, persoane unice, respectiv 54.000, în timp ce numărul total al contractelor pe perioada mai-iunie 2011 este de 577.780, iar al celor încetate este de 384.953.

"Rezultă astfel o diferenţă de aproape 200.000 de contracte, care nu poate fi comparată cu 54.000 cât raportează INS, pentru că nu poate fi comparat numărul de contracte noi cu numărul de salariaţi. Un salariat poate avea mai multe contracte, INS calculează contractele de la firmele care au peste cinci salariaţi, dar sunt destule firme mici, sub cinci salariaţi, care au generat locuri de muncă. Un alt motiv pentru care această comparaţie este incorectă se referă la faptul că INS face raportări pe baza unei anchete, care are o marjă de eroare", a precizat ministrul Muncii.

Lăzăroiu a precizat că în perioada mai-iunie 2010 erau 350.000 de contracte noi, 313.000 încetate, soldul fiind de 37.000 de contracte noi. "Dacă ne uităm la anul trecut şi la anul acesta vedem efectul noului Cod al Muncii", a spus ministrul Sebastian Lăzăroiu.

În opinia lui Lăzăroiu, PSD are din ce în ce mai mulţi oameni incompetenţi care vorbesc despre piaţa muncii. "Încerc să le explic cum este cu aceste cifre, că tot vor să vină la guvernare anul viitor", a adăugat ministrul.

Purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, a declarat că, potrivit INS, numărul salariaţilor a crescut cu 54.300, în timp ce Guvernul şi reprezentanţii Inspecţiei Muncii au raportat 587.609 de contracte de muncă nou încheiate de la începutul lunii mai.

"Acum, când minciuna a ieşit la iveală, Boc tace. Boc şi Lăzăroiu se potrivesc perfect, amândoi umflă cifre. Emil Boc ar trebui să îşi ceară scuze public pentru manipularea pe care a încercat-o", a afirmat Vasilescu.

Olguţa Vasilescu a mai spus că strategia fiscal-bugetară a Guvernului pentru 2012-2014 are premise greşite, creşterea economică "anemică" din trimestrul al doilea demonstrând că în 2012 nu se va ajunge la 3%.

Senatorul PSD a afirmat că principalul motor al creşterii economice a fost unul variabil, anume agricultura. Vasilescu a spus că, potrivit unui raport al Băncii Centrale, creşterea economică din primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul IV din 2010 "nu a fost susţinută de nicio componentă cu conţinut economic", consumul continuând să se restrângă, iar aportul cererii externe să se diminueze cu peste un punct procentual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici