Lăzăroiu explică de ce nu a contestat decizia CE în cazul Spania: N-am fi avut şanse să câştigăm

Sebastian Lăzăroiu a explicat, pentru MEDIAFAX, de ce nu a contestat decizia CE privind restricţiile pe piaţa muncii din Spania, spunând că nu ar fi fost şanse de reuşită, un punct câştigat fiind supravegherea Spaniei de către CE.

443 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu explică de ce nu a contestat decizia CE în cazul Spania: N-am fi avut şanse să câştigăm

Lăzăroiu explică de ce nu a contestat decizia CE în cazul Spania: N-am fi avut şanse să câştigăm (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

În opinia fostului ministru al Muncii, "episodul cu Spania" a fost o situaţie de criză, în care ministerul a încercat să se implice repede şi raţional şi în beneficiul românilor care ar fi fost afectaţi de decizia Spaniei de-a reintroduce restricţiile pe piaţa muncii.

"Atunci a fost... ne-a luat un pic prin surprindere şi spaniolii au venit la Bucureşti, ne-au anunţat despre intenţia lor de a reintroduce restricţiile. Primul lucru a fost să înţelegem cum stau lucrurile dacă ei au dreptul să facă asta, ne-am uitat repede pe tratatul European şi aveau dreptul şi orice ţară are dreptul să facă asta, poate că şi România va fi vreodată într-o situaţie de genul ăsta şi va decide, pt că e până la urmă o măsură la nivel naţional. Care adevărat că ştiam la fel de bine şi că e foarte important ca Spania să nu ridice aceste restricţiuni, adică ei le impun, le reimpun. Întrebarea era până când? Din 2007 nu mai au nici ei dreptul, practic toate ţările îşi vor liberaliza piaţa muncii. Întrebarea era vor sta până în 1014, vor decide singuri şi atunci am realizat că de fapt sunt trei părţi angajate şi Bucureştiul şi Madridrul dar şi Bruxellul. Şi asta a fost primul lucru care l-am făcut, n-am fost al Madrid ci am fost la Bruxelles când a apărut criza pentru că am vrut să înţeleg care este poziţia Comisiei Europene pe acest subiect", a explicat Sebastian Lăzăroiu.

Din punctul său de vedere, decizia luată la Bruxelles privind obligarea Spaniei de a prezenta din trei în trei luni un raport asupra efectelor acestei restricţii a fost un lucru bun.

"Eu cred că ăsta a fost repet cel mai bun lucru pe care-l puteam să-l obţinem, că de altfel e şi multă încărcătură politică acolo şi dacă n-am contestat decizia a fost că n-am fi avut şanse să câştigăm, am fi avut nevoie de o majoritate. De aceea decizia finală a fost să nu contestăm măsura. Dar am obţinut această veche această supraveghere asupra Madridului, pentru că Madridul fiind în campanie electorală acum... aflându-se într-o situaţie foarte dificilă din punct de vedere economic poate să ia anumite decizii strict din punct de vedere politice, chiar dacă n-au efectul pe care îl clamează. Şi faptul că există un jandarm, paznic care se uită ce se întâmplă acolo în Spania, nouă ne-a convenit foarte mult şi acest jandarm este CE", a subliniat Lăzăroiu.

El a menţionat că a mers în Spania unde a discutat cu omologul său, cu asociaţii ale românilor şi şi-a dat seama că românii de acolo sunt foarte panicaţi şi confuzi.

"Am decis împreună cu partea spaniolă să înfiinţăm un grup de lucru la nivelul celor două ministere şi atunci mi-a venit această idee, pentru că am avut atunci la Madrid mai multe discuţii nu doar cu omologul, am avut discuţii şi cu Asociaţii ale românilor şi mi-am dat seama că ei sunt foarte panicaţi şi domneşte confuzia, (...) în general de confuzie profită funcţionarul. Şi atunci mi-a venit ideea cu acea linie de contact specială pentru asemenea situaţii. Am venit la Bucureşti am demarat-o i-am anunţat şi pe cei de la Madrid, autorităţile spaniole, că vom deschide asemenea canal de legătură cu românii din Spania unde ei urmau să ne semnaleze eventuale abuzuri şi noi să le dăm spre acest grup de lucru pentru a fi rezolvate", a declarat Lăzăroiu.

În opinia sa, situaţia provocată de restricţiile Spaniei a fost gestionată bine, scopul principal fiind protejarea românilor de acolo.

"De Spania cumva zic eu am gestionat-o bine şi principalul lucru pe care l-am avut tot timpul în minte a fost să ne protejăm românii care lucrează acolo. Ne-am pierdut puţin cumpătul la Comisia de muncă, când cei din comisie au contestat eficienţa noastră, ce am făcut în vara asta cu Spania pentru că pe de-o parte ştiam că e multă ipocrizie şi că ei nu dădeau doi bani pe românii de acolo. Ei sunt în continuare supăraţi că românii din Spania, din Italia, au făcut candidatul lor în 2009 să piardă alegerile, asta e teoria lor. M-am enervat puţin pentru că ştiam ce eforturi am făcut să rezolvăm lucrurile şi ca românii de acolo să nu aibă de suferit în niciun fel", a mai explicat fostul ministru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici