Lăzăroiu: Indexarea pensiilor nu se face în 2012 dacă lucrurile o iau razna

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, marţi, la Parlament, că deşi Guvernul a aprobat majorarea în 2012, în 2013 şi în 2014 a pensiilor cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea salariului brut, măsura nu va fi adoptată dacă pe trimestrul al treilea "datele vor arăta rău".

259 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu: Indexarea pensiilor nu se face în 2012 dacă lucrurile o iau razna

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

"În strategia fiscal-bugetară aprobată de Guvern există această prevedere: în 2012, în 2013, în 2014 vor fi indexate pensiile cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea salariului brut. Dacă lucrurile vor merge prost, în sensul că pe trimestrul trei datele legate de încasările la buget vor arăta rău şi dacă lucrurile o iau razna în jurul nostru nu se va face această indexare în 2012", a spus Lăzăroiu, la dezbaterile din Comisia de Muncă.

El a explicat că în acest moment situaţia este incertă.

"În momentul acesta nu pot să vă spun da sau nu. E în strategia fiscal-bugetară, există o intenţie în sensul acesta. Dacă lucrurile merg prost nu se vor face", a conchis ministrul Muncii.

Guvernul va bloca până în anul 2014 majorarea unor pensii, programată prin Legea pensiilor să fie aplicată anul viitor, motivând că lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii va creşte deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat şi poate avea consecinţe grave în plata drepturilor sociale.

Noua lege a pensiilor, adoptată de Guvern şi intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede că pensionarii care au lucrat în condiţii deosebite de muncă după 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor ieşite la pensie în acest an le va fi aplicat la rândul lor un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată.

Ambele majorări de pensii erau programate să fie aplicate la 1 ianuarie 2012.

Strategia fiscal-bugetară a Guvernului pentru perioada 2012-2014, obţinută de MEDIAFAX, relevă însă că Guvernul va amâna până în anul 2014 acordarea acestor drepturi, motivând că aceste majorări determină cheltuieli suplimentare ale bugetului asigurărilor sociale de stat cu aproximativ 865 milioane lei la nivelul unui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici