Lege promulgată: Violenţa cibernetică va fi incriminată

  • Camera Deputaţilor a adoptat pe iunie, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede incriminarea violenţei cibernetice pe reţelele sociale sau în alt mediu online.
  • Legea prevede includerea violenţei cibernetice printre tipurile şi formele de violenţă pedepsite în România.
  • Legislaţia naţională trebuie să cuprindă explicit această formă de violenţă cibernetică, pentru a combate orice comportament agresiv din mediul online
497 afișări
Imaginea articolului Lege promulgată: Violenţa cibernetică va fi incriminată

Lege promulgată: Violenţa cibernetică va fi incriminată

Camera Deputaţilor a adoptat pe iunie, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede incriminarea violenţei cibernetice pe reţelele sociale sau în alt mediu online.

Legea prevede includerea violenţei cibernetice printre tipurile şi formele de violenţă pedepsite în România. Incriminarea expresă a manifestărilor de violenţă cibernetică este în deplină concordanţă cu prevederile Convenţiei de la Istanbul, ratificată de România, şi are menirea de a preveni extinderea fenomenului de violenţă împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Legislaţia naţională trebuie să cuprindă explicit această formă de violenţă cibernetică, pentru a combate orice comportament agresiv din mediul online menit să submineze încrederea şi siguranţa victimelor, reiese din raportul aprobat de deputaţi.

Proiectul defineşte violenţa cibernetică astfel: hărţuirea online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente, sau a altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite sau utiliza platforme sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa sau reduce la tăcere victima.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici