Legea privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi ar putea fi neaplicabilă

Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) susţine că Legea privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, aflată în dezbatere la Senat, ar putea fi neaplicabilă, dacă va fi adoptată fără a exista consultări cu toate ONG-urile din domeniu.

1125 afișări
Imaginea articolului Legea privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi ar putea fi neaplicabilă

Legea privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi ar putea fi neaplicabilă

"Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist îşi exprimă îngrijorarea cu privire la o adoptare rapidă şi fără o consultare prealabilă cu toate organizaţiile care promovează drepturile personelor cu dizabilităţi a Legii privind drepturile copiilor cu dizabilităţi, aflată în dezbatere la Senatul României", se precizează într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

În opini FEDRA, propunerea de lege porneşte de la nevoi reale şi vizează modificări care ar putea îmbunătăţi viaţa persoanelor cu dizabilităţi, însă măsurile radicale de reorganizare pe care le propune sunt nerealiste şi greu corelabile cu legislaţia de la momentul actual.

Potrivit FEDRA, desfiinţarea unor structuri existente şi înlocuirea lor cu structuri inexistente încă şi care nu garantează servicii mai bune, oferite de oameni mai pregătiţi şi mai empatici cu persoanele cu dizabilităţi, nu rezolvă problemele.

Acest lucru, spun reprezentanţii FEDRA, "doar perpetuează o nesfârşită perioadă de provizorat şi reorganizare".

"Orice modificare legislativă trebuie să fie armonizată cu cea deja existentă şi să încerce să îmbunătăţească punctele slabe. Din perspectiva Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, prioritară este îmbunătăţirea şi aplicarea legislaţiei existente. În România este nevoie nu de desfiinţarea şcolilor speciale, ci de o reformă a învăţământului special", susţine preşedintele FEDRA, Carmen Ghercă.

Proiectul de lege privind drepturile copiilor cu dizabilităţi, propus de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) şi Coaliţia O singură Voce pentru Dizabilitate, a fost depus în Parlament la 31 martie, cu 29 de iniţiatori de la toate formaţiunile politice, a anunţat anterior CEDCD.

CEDCD a precizat că proiectul propune, printre altele, ca monitorizarea şi evaluarea activităţilor şi a personalului care desfăşoară activităţi de intervenţie pentru copiii cu dizabilităţi să se realizeze trimestrial de către o comisie mixtă din care va face parte şi un reprezentant al societăţii civile.

De asemenea, se doreşte ca evaluarea activităţii şi a personalului care lucrează şi/sau predă copiilor cu dizabilităţi să se realizeze în funcţie de evoluţia individuală a copilului şi de gradul de promovabilitate al acestora.

"Organizaţiile nonguvernamentale cu mandat în domeniul dizabilităţii au dreptul să desfăşoare programe de monitorizare în CIT-uri, Şcoli Incluzive, Şcoli de Abilităţi, Unităţi de Educaţie Nonformală, precum şi în orice alt tip de unitate de învăţământ în care sunt înscrişi copii cu dizabilităţi", prevede acelaşi proiect.

Iniţiatorii mai vor obligativitatea evaluărilor psihologice a cadrelor didactice de psihopedagogie specială de către psihologi acreditaţi independenţi şi subordonarea centrelor de intervenţie timpurie DGASPC-urilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici