Legea privind reţinerea datelor din reţele de comunicaţii, modificată de Guvern

Guvernul a decis să modifice Legea privind reţinerea datelor prelucrate în reţelele de comunicaţii electronice, până la sfârşitul anului urmând să fie corelată cu prevederile comunitare, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

58 afișări
Imaginea articolului Legea privind reţinerea datelor din reţele de comunicaţii, modificată de Guvern

Legea privind reţinerea datelor din reţele de comunicaţii, modificată de Guvern (Imagine: Mediafax Foto)

Informaţia a fost confirmată de ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu.

"În forma actuală, Legea 298/2008 privind privind reţinerea datelor din comunicaţii excede prevederile Directivei 2006/24/CE. Actul normativ va fi modificat până la finele acestui an, termen până la care toţi operatorii de telecomunicaţii vor asigura condiţiile tehnice pentru securizarea informaţiilor reţinute", a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu.

El a adăugat că, în forma actuală, Legea 298/2008 îngreunează şi va bloca activitatea instituţiilor publice implicate în activitatea de reţinere a datelor din comunicaţii.

"Sub coordonarea Ministerului Comunicaţiilor, instituţiile publice implicate în această activitate, cum ar fi Ministerul Internelor sau Justiţiei, vor modifica actele normative asociate Legii 298/2008, în baza sesizărilor prezentate de acestea", a spus Sandu.

Directiva 2006/24/CE care a stat la baza elaborării Legii 298/2008 a fost criticată de anchetatorii români, care au spus, printre altele, că listele convorbirilor telefonice pot fi cerute de la companiile de telefonie mobilă doar în cazuri de infracţiuni grave şi doar dacă este începută urmărirea penală, iar termenul de şase luni pentru stocarea datelor este insuficient în cazul unor investigaţii complexe.

Şi Ministerul Public spune că lista comunicaţiilor purtate de pe un post telefonic e relevantă în cazurile de dispariţie a unor minori sau în cele de omor, pentru efectuarea unor hărţi informaţionale, acestea fiind necesare în faza investigativă a cauzei, iar Legea 298/2008 îngrădeşte nepermis accesul anchetatorilor la date.

Legea 298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii, care a intrat în vigoare în 21 ianuarie, prevede că furnizorii de servicii de comunicaţii pot da procurorilor date de trafic şi localizare corespunzătoare serviciilor de acces la internet, poştă electronică şi telefonie prin internet doar dacă au început urmărirea penală în dosarul pentru care cer informaţiile.

Pe de altă parte, reţinerea de date de trafic şi localizare corespunzătoare serviciilor de acces la internet, poştă electronică şi telefonie prin internet se vor aplica începând cu 15 martie 2009, conform Monitorului Oficial numărul 780, în care a fost publicată Legea 298 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii, precum şi pentru modificarea Legii 506/2004 referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Constituţionalitatea Legii 298/2008 va fi analizată de Curtea Constituţională, după ce instanţa Tribunalului Bucureşti a admis o excepţie ridicată într-un proces dintre un ONG şi o companie de telefonie.

Citeşte şi:

Operatorii de telefonie, obligaţi să transmită autorităţilor informaţii privind apelurile

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici