Legile anti-LGBTQ+ împiedică eliminarea SIDA, potrivit ONU

  • Legile contra homosexualităţii împiedică accesul oamenilor la serviciile de sănătate care le pot salva viaţa.
  • Împiedică şi progresul în ceea ce priveşte eliminarea HIV, a declarat un înalt oficial ONU, relatează The Guardian.
  • 67 de ţări au legi care incriminează relaţiile homosexuale.
270 afișări
Imaginea articolului Legile anti-LGBTQ+ împiedică eliminarea SIDA, potrivit ONU

În aceste ţări, ratele de prevalenţă sunt de aproximativ cinci ori mai mari în rândul bărbaţilor homosexuali decât în ţările în care relaţiile între persoane de acelaşi sex nu sunt incriminate, potrivit cifrelor furnizate de UNAids.

"Atunci când persoanele LGBTQ+ şi alte comunităţi marginalizate sunt stigmatizate şi incriminate, accesul lor la serviciile de sănătate care le salvează viaţa este obstrucţionat, iar răspunsul la HIV este subminat", a declarat Winnie Byanyima, directorul executiv al UNAids.

La începutul acestui an, Uganda a adoptat una dintre cele mai dure legi anti LGBTQ+ din lume, conform căreia relaţiile homosexuale sunt pedepsite cu închisoarea pe viaţă, iar "homosexualitatea agravantă" - care presupune transmiterea HIV - înseamnă condamnarea la moarte. De asemenea, legea incriminează orice persoană care nu raportează actele homosexuale la poliţie.

Înaintea Zilei mondiale de luptă împotriva SIDA, 1 decembrie, ONU a arătat că în fiecare minut se pierde o viaţă din cauza acestei boli. Anul trecut, 1,3 milioane de persoane au fost infectate cu HIV.

Aproximativ 9,2 milioane de persoane care trăiesc cu această afecţiune nu au avut acces la tratament.

Bărbaţii homosexuali, persoanele transsexuale, lucrătorii sexuali şi persoanele care îşi injectează droguri se numără printre grupurile cele mai afectate.

Adolescentele şi femeile tinere din Africa Subsahariană sunt expuse unui risc ridicat de infectare, 3 100 de fete şi femei cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani contractând HIV în fiecare săptămână, ceea ce reprezintă peste trei sferturi (77%) din noile infecţii în rândul tinerilor la nivel mondial.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici