Legitimă apărare, şi respingerea intrării prin efracţie în locuinţă în cursul zilei

Parlamentarii au adoptat un amendament al liberalului Tudor Chiuariu la Codul Penal potrivit căruia se va considera legitimă apărare şi situaţia în care este respinsă, pe timpul zilei, pătrunderea prin efracţie, violenţă şi viclenie în locuinţă, dependinţă sau în locul împrejmuit ţinând de aceasta.

408 afișări
Imaginea articolului Legitimă apărare, şi respingerea intrării prin efracţie în locuinţă în cursul zilei

Legitimă apărare, şi respingerea intrării prin efracţie în locuinţă în cursul zilei

"Legitimă apărare va fi şi pe timpul zilei, dacă se va pătrunde prin una dintre modalităţile nelegale, prin viclenie, violenţă, efracţie, iar în timpul nopţii se va prezuma legitimă apărare dacă ţi-a intrat în casă prin orice mod", a precizat Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei.

El a arătat că parlamentarii din comisia specială care dezbate codurile juridice adoptaseră, marţi, definiţia pentru legitima apărare, stabilind că aceasta va fi în situaţia în care este respinsă, numai în timpul nopţii, pătrunderea prin efracţie, iar acest lucru era o "anomalie".

"Era o anomalie, pentru că, dacă cineva vine şi îţi sparge uşa în timpul zilei, este evident că tu eşti într-o poziţie de legitimă apărare faţă de el, atunci când reacţionezi", a explicat Chiariu.

El a dat şi drept exemplu situaţia în care o persoană se prezintă ca fiind "încasatorul la lumină", iar apoi se dovedeşte că nu este aşa, este normal ca cel care locuieşte în casa respectivă să reacţioneze.

Parlamentarii din subcomisia care analizează Codul Penal au stabilit, marţi, definiţia pentru legitima apărare, ca fiind acea situaţie în care este respinsă, pe timpul nopţii, pătrunderea fără drept a unei persoane în locuinţa, curtea sau dependinţele altei persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici