Lia Savonea, membru CSM, despre proiectul privind răspunderea magistraţilor: „Discutăm în orb”

Lia Savonea, membru CSM, a declarat, vineri, la Ploieşti, unde a participat la bilanţul Curţii de Apel Ploieşti, că la CSM nu a fost primit un proiect de lege privind răspunderea magistraţilor, aceasta explicând şi motivul pentru care demisia procurorului Mircea Negulescu nu a fost admisă.

1117 afișări
Imaginea articolului Lia Savonea, membru CSM, despre proiectul privind răspunderea magistraţilor: „Discutăm în orb”

Membru CSM despre proiectul privind răspunderea magistraţilor: „Discutăm în orb”

Întrebată cum comentează proiectul privind răspunderea magistraţilor, Lia Savonea, membru în Consiliul Superior al Magistraturii a precizat că la această insituţie nu s-a trimis nimic în acest sens, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Noi, la CSM, nu am primit un proiect de lege privind răspunderea magistraţilor. Noi discutăm cumva în orb, în momentul de faţă”, a declarat Lia Savonea.

Savonea a mai precizat că nu trebuie înăsprită răspunederea materială a magistraţilor, ci ar trebui să funcţioneze mai bine mecanismele actuale în ceea se priveşte semnalele de derapaje din partea unor magistraţi.

„În opinia noastră, nu cred că trebuie înăsprită răspunderea materială. Eu cred că trebuie să funcţioneze mai bine mecanismele actuale, în ceea ce priveşte semnalele de derapaje din partea unor magistraţi, cum ar fi răspunderea disciplinară. De altfel aţi văzut că în plenul CSM s-a şi demarat o astfel de verificare faţă de semnale repetate de derapaje din partea unui coleg magistrat. Plenul a hotărât să evalueze dacă cele semnalate în presă, în spaţiul public, sunt reale, dacă ele au fost cunoscute la nivelul unităţii de Parchet şi dacă s-au luat măsuri, potrivit competenţelor specifice la unitatea de parchet respectivă”, a preciat membrul CSM, făcând referire la cazul procurorului Negulescu.

În acest context, Lia Savonea a declarat că demisia înaintată de Mircea Negulescu nu a fost admisă, considerându-se mai important să fie clarificate sesizările şi cercetările disciplinare.

„Domnul Negulescu a intenţionat să demisioneze, însă plenul nu a luat act de demisie, dând eficienţă procedurilor disciplinare, considerând că între acest concurs, între demisie şi nevoia de a clarifica nişte aspecte, cum este posibilitatea încălcării statutului magistratului, este mai important pentru noi să ştim dacă s-a întâmplat o încălcare, drept pentru care nu am luat act de demisie şi a fost aplicată procedura suspendării în vederea clarificării sesizărilor şi cercetărilor disciplinare”, a mai spus Lia Savonea, membru CSM.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici