Liceenii vor putea studia opţional Administrarea calculatoarelor şi a reţelelor

Liceenii vor putea studia opţional, din anul şcolar 2010-2011, disciplina Administrarea calculatoarelor şi a reţelelor, programa şcolară în acest sens fiind aprobată de Ministerul Educaţiei.

205 afișări
Imaginea articolului Liceenii vor putea studia opţional Administrarea calculatoarelor şi a reţelelor

Liceenii vor putea studia opţional Administrarea calculatoarelor şi a reţelelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Iniţiativa vine ca urmare a angajamentului pe care secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Oana Badea l-a luat în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Cisco. În cursul lunii octombrie 2009, secretarul de stat a iniţiat un grup de lucru pentru introducerea cursurilor Cisco în liceele teoretice.

"Mi-am luat un angajament nu doar în faţa Cisco, dar şi a elevilor şi profesorilor care aşteptau această ofertă educaţională. A fost un proiect pe care mi l-am asumat şi pe care l-am dus până la capăt. Am convingerea că opţionalul va fi apreciat, pentru că oferă absolvenţilor avantaje clare în integrarea pe piaţa forţei de muncă. Mai mult, competenţele dobândite ca urmare a absolvirii cursului completează cu succes achiziţiile dobândite pe parcursul şcolarităţii elevului, astfel încât să fie pregătit pentru provocările ulterioare", a declarat Oana Badea, citată într-un comunicat de miercuri al Ministerului Educaţiei.

Disciplina se poate studia în clasele a IX-a, a X-a, a XI-a sau a XII-a, câte o oră pe săptămână, pe durata unui an, în cadrul curriculumului la decizia şcolii (CDS), pentru filierele teoretică şi vocaţională, la toate specializările.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au precizat că disciplina opţională oferă posibilitatea studiului avansat al elementelor de tehnologia informaţiei, cu accent pe componentele hardware, gestionarea şi utilizarea acestora.

"Competenţele dobândite prin studiul acestui opţional oferă absolvenţilor de liceu teoretic şi vocaţional un sprijin în dezvoltarea competenţelor pentru secolul XXI. Pentru liceele care aleg acest opţional, conţinutul opţionalului va fi disponibil online, în mai multe limbi, ceea ce oferă posibilitatea utilizării lui în învăţământul bilingv sau cel pentru minorităţile naţionale", a precizat sursa citată.

Cursul este tradus în limbile maghiară, germană, franceză, italiană, rusă, poloneză, spaniolă, portugheză, turcă, arabă, greacă, hindi şi japoneză.

La finalul cursului elevii au posibilitatea să susţină un examen care, în condiţiile promovării, le oferă o certificare recunoscută internaţional în domeniul administrării şi utilizării calculatoarelor (desktop şi laptop), funcţionării şi securităţii reţelelor de calculatoare. Conţinutul cursului este aliniat cu calificările CompTIA A+ (SUA) şi EUCIP IT Administrator (UE).

Programul Cisco Networking Academy a fost iniţiat ca urmare a semnării, în 2005, a unui Memorandum de colaborare între Ministerul Educaţiei şi Cisco.

Documentul prevedea introducerea de cursuri oferite de Cisco, în curriculumul obligatoriu din învăţământul profesional şi tehnic. În cadrul acestui parteneriat, Cisco a asigurat suporturile de curs în limba engleză, accesul la sistemul de evaluare şi testare online precum şi formarea instructorilor.

La rândul său, Ministerul Educaţiei, prin Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, a introdus cursurile NetAcad în curriculumul obligatoriu, pentru un număr de opt calificări din învăţământul preuniversitar, respectiv electronist reţele de telecomunicaţii, tehnician operator tehnică de calcul, tehnician de telecomunicaţii, tehnician în automatizări, tehnician echipamente de calcul, tehnician infrastructură reţele telecomunicaţii, administrator reţele locale şi de comunicaţii, analist programator.

De la implementarea acestui program, 218 profesori sau instructori au fost certificaţi pentru a preda IT Essentials 1 şi 2. Alte 105 instituţii de învăţământ din toată ţara, organizate sub forma unor Academii Locale Cisco, sunt autorizate să ofere cursuri în cadrul programului Cisco Networking Academy.

Începând din anul şcolar 2007-2008, aproximativ 16.000 de elevi au urmat cursurile Cisco, recunoscute de angajatori de top din România şi din străinătate. Ca urmare a obţinerii de fonduri europene, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic a introdus versiunea în limba română pentru IT Essentials: PC Hardware and Software din cadrul Cisco Networking Academy.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici