Lideri ai unor asociaţii de revoluţionari, deferiţi justiţiei pentru încasare ilegală de bani

Lideri ai unor asociaţii de revoluţionari au fost deferiţi justiţiei pentru că au constrâns beneficiarii de indemnizaţii să le plătească ilegal comisioane, astfel că au obţinut pentru ei aproximativ 9,5 milioane de lei, iar pentru a justifica banii au încheiat contracte false de reprezentare.

580 afişări
Imaginea articolului Lideri ai unor asociaţii de revoluţionari, deferiţi justiţiei pentru încasare ilegală de bani

Lideri ai unor asociaţii de revoluţionari, deferiţi justiţiei pentru încasare ilegală de bani

În acest caz au fost deferite 11 persoane, între care un avocat bucureştean şi doi angajaţi ai Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Piteşti i-au trimis în judecată pe George Costin, în stare de arest preventiv, preşedinte al Asociaţiei Decembrie 1989 Metrou România la momentul producerii faptelor, ulterior secretar de stat la Secretariatul de stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, şi pe Mihai Bolocan, în stare de arest preventiv, vicepreşedinte al asociaţiei şi preşedinte al Filialei Buzău a aceleiaşi asociaţii, Aurel Postelnicu, secretar general al aceleiaşi asociaţii, acuzaţi de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, spălare de bani, folosirea influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Totodată, au fost deferiţi justiţiei:

- Serafim Cotenescu (arestat) - preşedinte al Asociaţiei 22 Decembrie Câmpulung Muscel - pentru folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat

- Gheorghe Bacoi - vicepreşedinte al aceleiaşi asociaţii - pentru folosirea influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup

- Valentin Gheorghe Marin Preda - inspector I în cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989

- Vasile Ciulinaru - conducător auto la Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - pentru complicitate la infracţiunea de folosire a influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup

- Petre Sfârlează - avocat în cadrul Baroului Bucureşti şi george Ştefan Costin, fiul lui George Costin, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de spălare de bani şi complicitate la infracţiunea de folosire a influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Mai sunt deferiţi justiţiei în dosar şi Florentina Costin, soţia inculpatului George Costin George, pentru complicitate la infracţiunea de folosire a influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi Anca Marinica Lazăr, persoană fără calitate specială, pentru complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Potrivit DNA, în perioada 2009 - 2011, George Costin, preşedinte al Asociaţiei Decembrie 1989 Metrou România, Mihai Bolocan, vicepreşedinte al asociaţiei şi preşedinte al Filialei Buzău, Serafim Cotenescu, preşedinte al Asociaţiei 22 Decembrie Câmpulung Muscel, Gheorghe Bacoi, vicepreşedinte al Asociaţiei Decembrie 1989 Metrou, Aurel Postelnicu, secretar general al aceleiaşi asociaţii, Valentin Gheorghe Marin Preda, inspector I în cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 şi Vasile Ciulinaru, conducător auto la Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, la iniţiativa inculpatului George Costin, au constituit un grup infracţional organizat care a funcţionat în această perioadă şi a acţionat în mod coordonat în scopul obţinerii direct sau indirect de beneficii financiare pentru membrii grupului. Grupul infracţional a fost organizat în perioada în care, persoanele deţinătoare de certificat de revoluţionar în baza Legii 42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestui act şi pentru obţinerea adeverinţei în baza căreia urmau să beneficieze de indemnizaţiile conferite de Legea 341/2004.

În acest sens, inculpaţii Costin George, Bacoi Gheorghe, Postelnicu Aurel, Bolocan Mihai, cu ajutorul inculpaţilor Cotenescu Serafim, Sfârlează Petre, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, Preda Valentin Gheorghe Marin, Ciulinaru Vasile, cât şi de membrii familiei lui Costin George, respectiv inculpaţii Costin Florentina şi Costin George Ştefan, şi-au exercitat influenţa şi autoritatea asupra persoanelor îndreptăţite să preschimbe certificatele de revoluţionar, membri ai asociaţiei, pretinzând şi primind sume de bani de la aceştia, în mod ilegal, atât pentru membrii grupului cât şi pentru persoanele care au sprijinit grupul.

Astfel, inculpatul Costin George, în calitatea sa de preşedinte al asociaţiei, le-a impus membrilor să facă demersurile de preschimbare numai prin asociaţie şi nu în nume personal, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, avertizându-i că, în caz contrar, vor fi excluşi din asociaţie.

În acest fel, persoanele îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţii au fost determinate să încheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, după obţinerea drepturilor legale, să plătească asociaţiei anumite sume de bani şi anume: 12.000 lei şi 5 % din suma totală încasată sau 15% din suma totală încasată cu titlu de indemnizaţie reparatorie începând cu anul 2004. În baza contractelor de reprezentare s-a constatat că a fost obţinută suma totală de 9.453.390 lei care a fost însuşită de toţi membrii grupului.

Pentru a crea aparenţa că aceşti bani au fost dobândiţi legal, inculpatul Costin George a încheiat în fals mai multe contracte de reprezentare a membrilor revoluţionari ai asociaţiei şi 54 de contracte de împrumut false în care a consemnat în mod eronat că asociaţia a împrumutat cu diverse sume de bani un număr de 53 de membri, clauzele din contractele de împrumut fiind vădit neconforme cu realitatea, întrucât majoritatea persoanelor care au semnat contractele îşi primiseră deja drepturile în baza Legii 341/2004.

În acest demers, Costin George a fost sprijinit de fiul său, Costin George Ştefan. La rândul său, inculpatul Sfârlează Petre, cu ajutorul inculpatei Lazăr Anca Marina, a întocmit în fals o factură fiscală reprezentând onorariul în sumă de 3.400.000 lei conform unui contract de asistenţă juridică a aceleiaşi asociaţii, care nu prevedea nicio sumă drept onorariu şi nici nu existau acte doveditoare a prestării serviciilor menţionate în factură. Această factură, cât şi chitanţa din care rezulta că Sfârlează Petre ar fi primit această sumă de bani, au fost semnate şi de inculpatul Costin George Ştefan. În această modalitate, inculpatul Costin George Ştefan a încercat să justifice o parte din sumele de bani pe care şi le-a însuşit.

În 28 februarie 2012, Tribunalul Argeş a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Costin George, Bolocan Mihai şi Cotenescu Serafim pe un termen de 29 de zile, măsură ce a fost prelungită ulterior.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând tuturor inculpaţilor.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Piteşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici