Liderul Bisericii Greco-Catolice îi cere lui Ponta să amâne asumarea răspunderii pe retrocedări

Liderul Bisericii Greco-Catolice din România, cardinalul Lucian Mureşan, îi cere premierului Victor Ponta să amâne asumarea răspunderii în privinţa legii proprietăţilor, pe motiv că Bisericile Romano-Catolică şi Greco-Catolică nu au fost consultate la elaborarea proiectului de act normativ.

1034 afișări
Imaginea articolului Liderul Bisericii Greco-Catolice îi cere lui Ponta să amâne asumarea răspunderii pe retrocedări

Liderul Bisericii Greco-Catolice îi cere lui Ponta să amâne asumarea răspunderii pe retrocedări (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Considerând că acest proiect de lege ne afectează direct, vă solicităm să amânaţi asumarea răspunderii pe acest proiect de lege până la sfârşitul lunii aprilie, dându-ne astfel timp să aducem amendamente la articolele proiectului de lege care ne privesc", se arată într-o scrisoare trimisă marţi lui Ponta.

Cardinalul Mureşan, care este şi preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România, consideră fireşti consultarea şi implicarea celor ale căror proprietăţi au fost confiscate de către comunişti.

"Dacă proprietăţile Bisericilor noastre, la fel ca ale atâtor cetăţeni români, au fost confiscate de către comunişti fără să fim consultaţi, ni se pare firesc să fim consultaţi şi implicaţi în elaborarea proiectului de lege propus să rezolve această problemă", se mai afirmă în scrisoare.

Proiectul legislativ privind restituirea proprietăţilor a fost criticat de asociaţiile de proprietari.

Astfel, Uniunea Naţională a Asociaţiilor Proprietarilor Expropriaţi din România (UNAPER) consideră că Guvernul, prin acest act normativ, nu intenţionează să despăgubească proprietarii, ci să-i oblige să-şi vândă drepturile "samsarilor", aceştia urmând să fie din nou beneficiarii principali ai acestei proceduri de restituire în natură, după ce acţiunile la Fondul Proprietatea au fost cumpărate în principal tot de aceştia.

"Proiectul de lege este denumit, probabil în mod ironic, «măsuri pentru finalizarea procesului de restituire». Nu ştim la ce finalizare s-au gândit cei care au elaborat proiectul, dar ştim că miza acestei legi o constituie sute de mii de hectare de teren care, prin modul de aplicare a acestui act normativ, vor ajunge la dispoziţia baronilor locali", a precizat UNAPER.

De asemenea, Asociaţia pentru Proprietate Privată (APP) a afirmat că proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate este unul "nerealist, discriminatoriu şi nefuncţional".

APP consideră că "varianta legislativă pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea demonstrează că nu se doreşte rezolvarea problemei, ci amânarea la nesfârşit".

Proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate, obţinut de MEDIAFAX, prevede că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 10% pe an din suma punctelor.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate de stat vor primi despăgubiri în numerar în termen de trei ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale.

Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea pentru acest proiect de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici