Liderul PDL Bihor: Şeful ANRM să demisioneze. Ştia că se vor exploata gaze de şist în zonă

Liderul PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, cere demisia preşedintelui ANRM, Gheorghe Duţu, pe care îl acuză că a dezinformat opinia publică, după ce l-a informat pe premierul Victor Ponta, încă din februarie, că firmele care au concesionat perimetre în judeţ vor să "exploreze-exploateze" gaze de şist.

345 afișări
Imaginea articolului Liderul PDL Bihor: Şeful ANRM să demisioneze. Ştia că se vor exploata gaze de şist în zonă

Liderul PDL Bihor: Şeful ANRM să demisioneze. Ştia că se vor exploata gaze de şist în zonă (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Preşedintele PDL Bihor, Gavrilă Ghinea, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, o adresă "confidenţială" remisă de preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu, către cabinetul premierului Victor Ponta, în luna februarie, în care se arăta că firmele care au concesionat perimetre petroliere în vestul României, inclusiv în perimetrul EX-3 Băile Felix, vor să "exploreze-exploateze" gazele neconvenţionale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Preşedintele ANRM umblă cu cioara vopsită!", a spus senatorul Găvrilă Ghilea.

Potrivit acestuia, adresa şefului ANRM este o informare despre situaţia perimetrului EX-3 Băile Felix, pentru care agenţia a încheiat un acord petrolier de explorare-dezvoltare-exploatare în 2010, dar care în februarie 2013 încă nu primise avizul Guvernului, acesta fiind dat la jumătatea lunii noiembrie şi determinând nemulţumirea bihorenilor, care se tem că staţiunea va fi pusă în pericol prin tehnologiile de lucru bazate pe metoda fracturării hidraulice.

În documentul prezentat joi de Ghilea, şeful ANRM arăta că în perimetrul EX-3 Băile Felix va fi săpată "o sondă la adâncimea de 1.800 de metri (care prevede şi inventarierea gazelor neconvenţionale)", adăugând că, pentru aceasta, titularul acordului, compania canadiană East West Petroleum Corp., va trebui să obţină un certificat de urbanism şi o autorizaţie.

"În acest mod, administraţiile publice locale şi judeţene vor fi informate în mod prealabil de intenţia titularului de a demara forajul sondei şi vor analiza potrivit competenţelor legale oportunitatea acordării avizelor şi aprobărilor necesare", se mai arată în document.

În adresă, şeful ANRM a mai specificat că toate acordurile petroliere încheiate de agenţie, inclusiv cele din Bihor, vizează exploatarea gazelor de şist.

"În acest moment, acest acord EX-3 Băile Felix, ca şi acordurile EX-5 Adea, EX-7 Periam Curtici, EX-1 Voivozi şi EX-8 Biled, se află în faza de obţinere a avizelor necesare promovării lor prin hotărâre de guvern, toate specificând dorinţa de a explora gazele neconvenţionale", scria Gheorghe Duţu.

Pe lângă perimetrele descrise în această adresă, în Bihor au mai fost concesionate încă alte două perimetre: EX-2 Tria şi EX-4 Tulca, pentru care Guvernul şi-a dat avizul în decembrie 2012.

În finalul adresei, preşedintele ANRM mai arăta că instituţia pe care o conduce a obţinut fonduri europene pentru o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la gazele de şist, care se va desfăşura însă doar în zonele Bârlad şi Dobrogea, adică acolo unde autorităţile au recunoscut de la bun început că se doreşte exploatarea gazelor de şist.

Senatorul Gavrilă Ghilea a declarat că după ce a intrat în posesia adresei trimise de preşedintele ANRM premierului i-a cerut lui Gheorghe Duţu, în plenul Senatului, să precizeze "când a spus adevărul şi când a omis să o facă, în privinţa explorării-dezvoltării-exploatării gazelor de şist în perimetrul Băile Felix: în informarea adresată în luna februarie primului-ministru sau în mesajele transmise ulterior Prefecturii şi Consiliului Judeţean Bihor cu privire la dezinteresul investitorilor pentru aceste resurse?".

Senatorul PDL a mai spus că, indiferent de răspuns, preşedintele ANRM trebuie să-şi prezinte demisia.

În luna noiembrie, atât ministrul Mediului, Rovana Plumb, cât şi prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, au dat asigurări public că în perimetrul Băile Felix nu vor fi făcute foraje pentru exploatarea gazelor de şist.

Consiliul Local al comunei bihorene Sânmartin, pe teritoriul căreia se află staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai, a adoptat în 12 decembrie, în unanimitate, o hotărâre pentru organizarea unui referendum, în ianuarie, prin care localnicii să se pronunţe cu privire la explorarea resurselor în zonă.

Hotărârea a fost adoptată în unanimitate de cei 15 consilieri de la PDL, PSD, PNL, PPDD şi PRM.

"Toţi cei 15 consilieri au votat pentru propunerea pe care am făcut-o, astfel că în 26 ianuarie va avea loc un referendum local, la care locuitorii cu drept de vot vor fi invitaţi să răspundă prin «Da» sau «Nu» la o singură întrebare: Sunteţi de acord cu activităţile de explorare-dezvoltare-exploatare a resurselor petroliere, gazelor naturale sau gazelor de şist?", declara primarul comunei Sânmartin, LuciLucian Popuş

Potrivit acestuia, referendumul local "se va face cu maximum de economii", deoarece toţi cei 15 consilieri locali s-au oferit să facă parte, fără remuneraţie, din birourile celor opt secţii de votare care vor funcţiona în Sânmartin.

Pentru ca referendumul să fie validat, la urne vor trebui să se prezinte 50 la sută plus unu din numărul total al localnicilor cu drept de vot, pe listele electorale fiind înregistrate 7.800 persoane cu drept de vot.

În 13 decembrie, prefectul de Bihor, Claudiu Pop, anunţa că va cere în instanţă anularea, pe motiv de nelegalitate, a deciziei CL Sânmartin - comună de care aparţin staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai - privind organizarea unui referendum localnicii să se pronunţe cu privire la explorarea resurselor în zonă.

Localnicii din Sânmartin şi reprezentanţii locali ai tuturor partidelor politice s-au pronunţat de mai multe ori împotriva exploatării gazelor de şist, invocând atât pericolele generale ale tehnologiilor ce presupun fracturarea hidraulică, cât şi riscul de distrugere a zăcămintelor de apă geotermală care asigură turismul local în Băile Felix şi în Băile 1 Mai.

În luna noiembrie, Guvernul a aprobat mai multe acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrele Băile Felix (judeţul Bihor), Biled şi Periam (judeţul Timiş), încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi compania East West Petroleum Corp.

Acordurile au fost aprobate printr-un set de hotărâri de guvern, iar anexele documentelor nu sunt publicate, fiind clasificate.

Perimetrul Băile Felix, în suprafaţă de 1.066 kilometri pătraţi, care cuprinde 21 de oraşe şi comune, a fost concesionat companiei canadiene East West Petroleum în anul 2010, pe o durată de 30 de ani.

În judeţul Bihor, au mai fost aprobate, tot în 2010, concesiuni petroliere pentru firmele MOL Ungaria şi Expert Petroleum (perimetrul Voivozi), Tria (perimetrul East West Petroleum) şi Tulca (perimetrul Clara Petroleum), fiecare dintre aceste perimetre având suprafeţe de aproximativ 1.000 kilometri pătraţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici