Liderul reţelei specializate în fraude bancare în SUA este încarcerat în Germania pentru înşelăciuni

Gruparea specializată în fraude bancare pe teritoriul SUA ar fi fost coordonată de un bărbat din Drobeta Turnu Severin, care în prezent este încarcerat într-un penitenciar din Germania, fiind condamnat tot pentru înşelăciuni prin sisteme informatice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

239 afișări
Imaginea articolului Liderul reţelei specializate în fraude bancare în SUA este încarcerat în Germania pentru înşelăciuni

Liderul reţelei specializate în fraude bancare în SUA este încarcerat în Germania pentru înşelăciuni (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat de miercuri al Poliţiei Române, procurorii DIICOT şi poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Timişoara au estimat un prejudiciu de 147.546 de dolari provocat de membrii grupării până în 11 februarie 2009.

"În urma solicitărilor făcute de autorităţile americane către cele 160 de bănci emitente ale cardurilor compromise, s-a stabilit că valoarea totală a prejudiciului este de 147.546,92 dolari, în urma raportărilor a 109 bănci, până la 11 februarie 2009", se arată în comunicatul citat.

Conform sursei citate, începând cu luna noiembrie 2008, membrii grupării ar fi interceptat plăţi efectuate online cu ajutorul unor programe informatice special concepute pentru a captura datele cardului utilizat la plată şi a le transmite la o adresă de e-mail gestionată în comun de către aceştia.

Odată obţinut accesul de la distanţă la sistemele informatice, cei în cauză ar fi instalat un program informatic numit "keylogger", cu ajutorul căruia ar fi obţinut numele contului şi parola. Ulterior, toate aceste date erau vândute altor persoane din SUA, Rusia, Pakistan, Serbia şi alte ţări.

Membrii grupării ar fi compromis astfel aproximativ 6.600 de carduri bancare ale clienţilor care au efectuat plăţi la POS-urile anumitor companii.

Gruparea ar fi fost coordonată de un bărbat de 37 de ani, din Drobeta Turnu Severin, care în prezent este încarcerat într-un penitenciar din Germania, fiind condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare pentru înşelăciuni prin sisteme informatice, se mai arată în comunicatul citat.

În urma plângerilor depuse de către companii americane, a fost deschis un caz şi de către FBI, care a transmis apoi autorităţilor române solicitări de cooperare.

Membrii grupării sunt cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, accesul ilegal la un sistem informatic, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice, transferul neautorizat de date informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

De asemenea, în acest caz se fac cercetări şi pentru deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori, respectiv echipamente hardware şi software cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică şi spălare de bani.

Procurorii au emis 21 de mandate de aducere în acest caz, iar până în prezent la sediul DIICOT Timiş au fost audiate zece persoane.

"Audiem persoane în acest caz, până acum din 21 de persoane chemate au fost audiate zece. Audierile decurg destul de anevoios", a declarat corespondentului MEDIAFAX procurorul-şef al DIICOT Timişoara, Mircea Andreş.

Un număr de 21 de percheziţii au avut loc, miercuri dimineaţă, în judeţele Mehedinţi, Timiş, Arad şi Hunedoara, la locuinţele membrilor grupării specializate în fraude bancare pe teritoriul SUA, prin clonarea de carduri bancare.

Din cele 21 de percheziţii, 14 au avut loc la Drobeta Turnu Severin şi în satul Dedoviţa din comuna Cerneţi, judeţul Mehedinţi, celelalte şapte fiind în judeţele Timiş, Arad şi Hunedoara.

Una din locuinţele percheziţionate în municipiul Arad a fost cea a şeful Cancelariei prefectului de Arad, Valer Zgârdea.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, din casa lui Zgârdea a fost ridicat pentru cercetări un calculator, după ce s-ar fi constatat că de la o adresă IP folosită de acesta ar fi fost accesate POS-uri din SUA, fiind extrase astfel informaţii despre carduri bancare.

Valer Zgârdea a fost dus de anchetatori la sediul DIICOT Timişoara pentru audieri.

Avocatul său, Silvestru Hosszu, declara corespondentului MEDIAFAX că Zgârdea nu ştie să folosească un computer şi are certitudinea că IP-ul său a fost folosit în mod ilegal.

"Domnul Zgârdea a avut neşansa să aibă acasă internet. El nu ştie să folosească un calculator, nu a folosit în viaţa sa. Ne străduim să elucidăm cine şi în ce împrejurări a folosit ilegal IP-ul său", spunea Hosszu.

Valer Zgârdea, în vârstă de 65 de ani, este şef de Cancelarie la Prefectura Arad din iunie 2012, de când a fost numit ca prefect al Aradului Cosmin Pribac.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici