Liniile aeriene şi aeroporturile din UE avertizează că noul certificat digital poate genera haos

Cele mai mari companii aeriene şi aeroporturi din Europa au avertizat asupra apariţiei haosului şi a cozilor de ore în cazul în care ţările nu coordonează mai bine lansarea certificatului digital COVID-19 şi nu asigură procesarea pasagerilor înainte de a ajunge la aeroport, relatează Reuters.

1646 afișări
Imaginea articolului Liniile aeriene şi aeroporturile din UE avertizează că noul certificat digital poate genera haos

Liniile aeriene şi aeroporturile din UE avertizează că noul certificat digital poate genera haos

Sistemul Uniunii Europene de certificate digitale de călătorie COVID-19 urmează să intre în vigoare joi, dar grupul ACI al aeroporturilor şi organismele reprezentative ale companiilor aeriene A4E, IATA şi ERA au avertizat, într-o scrisoare către liderii UE, despre un „amestecul îngrijorător de abordări” de pe continent.

„Pe măsură ce traficul de pasageri creşte în următoarele săptămâni, riscul de haos pe aeroporturile europene este real", au spus grupurile în scrisoarea comună trimisă luni şi văzută de Reuters.

Certificatele digitale sunt concepute pentru a arăta, prin intermediul codurilor QR, dacă pasagerii sunt complet vaccinaţi, au imunitate datorită recuperării recente de la COVID-19 sau au avut un test negativ. Acestea sunt concepute pentru a fi utilizate pentru călătorii în întreaga UE începând cu 1 iulie, dar ar necesita verificări suplimentare şi echipamentul potrivit pentru a citi codurile.

Scrisoarea spunea că singura modalitate de a evita cozile şi întârzierile uriaşe în timpul sezonului de vârf este de a implementa un sistem prin care atât certificatul de vaccinare, cât şi formularele de localizare a pasagerilor sunt procesate de la distanţă, înainte ca pasagerul să ajungă la aeroport.

Verificările trebuie să aibă loc numai în ţara de plecare şi nu la sosire, iar guvernele naţionale ar trebui să gestioneze datele de sănătate şi să furnizeze echipamente pentru verificarea codurilor QR, se spune în scrisoare.

„Un nivel ridicat de fragmentare şi diferenţe în implementarea DCC ... precum şi repetarea verificărilor documentelor în mai multe state este alarmant", a spus acesta.

Timpul petrecut pe aeroporturi s-a dublat la 3 ore de la o oră şi jumătate înainte de pandemie, a declarat vicepreşedintele european al IATA, Rafael Schvartzman, un alt semnatar.

Dacă nu s-au făcut modificări şi capacitatea a revenit la nivelurile pre-COVID, durata ar putea creşte teoretic la cinci sau chiar opt ore, a spus el.

Înaintea unei reuniuni a ţărilor europene cu privire la certificatul digital, marţi, Comisia Europeană a emis o serie de orientări pentru statele membre care au generat preocupări, menţionând că unele state planificau 10 combinaţii diferite de verificări.

Acest lucru riscă să ducă la „duplicarea inutilă a măsurilor şi la apriţia cozilor şi a aglomerării în aeroporturi”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici