Lipsă de donatori pentru transplantul de ficat

Aproape 30 la sută din bolnavii înscrişi pe lista de aşteptare pentru transplant de ficat mor din cauza numărului prea mic de donatori, cifră uşor mai mare decât media europeană de 20-25 la sută, a declarat preşedintele Romtransplant, profesorul Irinel Popescu.

554 afișări
Imaginea articolului Lipsă de donatori pentru transplantul de ficat

Lipsă de donatori pentru transplantul de ficat

"Lista de aşteptare pentru transplantul de ficat cuprinde aproape 300 de bolnavi. Ieri seară (marţi - n.r.), căutând un primitor pentru un transplant de ficat, am aflat că deja muriseră câţiva. Este foarte trist, dar ce putem face dacă nu avem suficienţi donatori-cadavru. Este o problemă gravă, cu care se confruntă toate ţările din lume, chiar şi cele unde sunt realizate mii de astfel de intervenţii anual", a mai spus profesorul Irinel Popescu, directorul Centrului de chirugie şi transplant hepatic Fundeni din Bucureşti şi autorul primului transplant de acest gen din România.

Chirurgul a mai spus că tratamentele post-transplant sunt tot mai performante, astfel că nu au mai fost întâlnite cazuri de respingere acută a organului transplantat.

În ultimul deceniu, în România au fost realizate 152 de transplanturi hepatice, din care 20 de intervenţii în 2006 şi 31 în 2007. În primele luni ale lui 2008 au fost realizate 23 de astfel operaţii, iar estimările sunt că, până la sfârşitul anului, numărul acestor intervenţii îl va depăşi pe cel de anul trecut, a precizat profesorul Popescu.

Acesta a precizat şi că peste 80 la sută dintre operaţiile de transplant de ficat au fost realizate cu organe prelevate de la cadavru.

"Dacă în urmă cu zece ani România era o pată albă în privinţa transplanturilor de la donator cadavru, acum deja putem vorbi de o activitate tot mai susţinută în domeniu, chiar dacă ţări precum Spania şi Franţa au de zece ori mai multe intervenţii decât noi", a explicat profesorul Popescu.

De asemenea, preşedintele Romtransplant a prezentat un scurt istroic al activităţii din ultimul deceniu şi a mulţumit famiiilor care au puterea să accepte prelevarea de organe de la rude aflate în moarte cerebrală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici