Litoralul turcesc de la Marea Neagră inclus pe lista „Celor mai bune locaţii de vizitat în 2024” întocmită de CNN

401 afișări
Imaginea articolului Litoralul turcesc de la Marea Neagră inclus pe lista „Celor mai bune locaţii de vizitat în 2024” întocmită de CNN

Litoralul turcesc de la Marea Neagră inclus pe lista „Celor mai bune locaţii de vizitat în 2024” întocmită de CNN

Regiunea de coastă a Turciei de la Marea Neagră a fost inclusă în rândul celor mai bune locuri de vizitat în 2024 de CNN Travel. Lista este publicată anual şi prezintă diferite locaţii adresate pasionaţilor de călătorii. În nordul Turciei, regiunea Mării Negre a fost apreciată din mai multe puncte de vedere: geografic, climatic, istoric, pentru rutele ascunse şi pentru ceaiul delicios.

Un traseu istoric în Turcia

Regiunea Mării Negre a Turciei mărgineşte marea cu un şir de versanţi înalţi. Turiştii pot găsi acolo o bogată moştenire culturală, frumuseţi naturale şi pot face divere activităţi pe una din cele mai pitoreşti rute din Turcia.

O excursie de-a lungul regiunii oferă oportunitatea de a explora fortificaţiile antice, plajele şi satele de pescari de lângă port. Este un traseu ideal pentru pasionaţii de ciclism. Marea Neagră atrage şi iubitorii de aventură cu pădurile sale, cascadele şi platourile pe care se pot practica diverse sporturi de aventură precum rafting, trekking şi alpinism.

Zona are totodată mai multe destinaţii istorice, printre care:

  • Mănăstirea Sümela, fondată în Trabzon în secolul al IV-lea şi închinată Fecioarei Maria;

  • Castelul Zil din Rize, la 750 de metri deasupra nivelului mării;

  • Muzeul Naval Bandırma (Bandırma Gemi Müzesi) din Samsun;

  • Oraşul Luptei Naţionale;

  • Capul Yason din Ordu, originea Legendei Altınpost.

Zona atrage atenţia cu platourile sale acoperite de nori şi viaţa satului. Regiunea Mării Negre este, de asemenea, renumită pentru oraşele sale mici şi fermecătoare:

  • Safranbolu, Patrimoniul Mondial UNESCO din Karabük;

  • Kastamonu, cu casele sale istorice care păstrează arhitectura urbană tradiţională turcească până în zilele noastre;

  • Mudurnu şi Göynük, destinaţiile Cittaslow din Bolu;

  • Amasra, cu frumuseţea sa naturală uimitoare.

Aventura culinară la Marea Neagră

Clima ploioasă şi solul fertil din regiunea Mării Negre au contribuit, de asemenea, la cultura culinară a zonei. Produsele cultivate în regiune, inclusiv varza kale, porumbul şi magul, se numără printre elementele fundamentale ale bucătăriei Mării Negre. Regiunea Mării Negre este renumită şi pentru producţia de ceai şi alune. Cele mai gustoase alune din Turcia sunt cultivate în Ordu şi Giresun, în timp ce Rize găzduieşte 60% din plantaţiile de ceai din Turcia.

Ceaiul turcesc este mult mai mult decât o simplă băutură. Este o parte inseparabilă a stilului de viaţă local, adânc înrădăcinată în cultura turcă. Băutura este cea mai populară componentă a micului dejun şi cel mai consumat tip de băutură în Turcia.

 

Peştele, în special faimoasele hamsii de la Marea Neagră, sunt un pilon central de-a lungul coastei Mării Negre. Peştii de dimensiuni mici sunt folosiţi pentru specialităţi locale, cum ar fi:

  • (hamsi kuşu), un fel de mâncare din hamsii prăjiţe;

  • Pilaf cu hamsii (hamsili pilav);

  • Pide (pâinea turcească umplută cu diferite ingrediente) - este, de asemenea, foarte populară în regiunile Mării Negre;

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici