Liviu Pop: Camerele de supraveghere de la bacalaureat vor fi centrate pe elevi, nu pe geamuri şi uşi

Toate cele 638 de centre de examen vor avea camere de supraveghere la bacalaureat, iar acestea vor fi poziţionate pe elevi, nu pe geamuri şi uşi, a declarat ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop.

915 afișări
Imaginea articolului Liviu Pop: Camerele de supraveghere de la bacalaureat vor fi centrate pe elevi, nu pe geamuri şi uşi

Liviu Pop: Camerele de supraveghere de la bacalaureat vor fi centrate pe elevi, nu pe geamuri şi uşi (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

"Dotarea la bacalaureat va fi îmbunătăţită, toate unităţile şcolare vor fi dotate cu camere de luat vederi, astfel încât să nu mai avem situaţii pe care le-am avut anul trecut, centre fără aparatura necesară. Să nu existe centre fără aparatură necesară. Cele 638 de centre vor avea camere de luat vederi poziţionate pe elevi, nu pe geamuri şi pe uşi", a spus Liviu Pop, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de ProTv.

Ministrul interimar al Educaţiei a precizat că săptămâna viitoare vor fi făcute controale pentru a verifica dacă în toate sălile există camere de supraveghere şi dacă ele funcţionează.

"Vom avea o situaţie, săptămâna viitoare ne vom deplasa în fiecare centru pentru a verifica dacă este în regulă ceea ce au declarat colegii noştri. Urmează să completăm acele săli cu aparatură. Suntem încorsetaţi, în 11 zile trebuie să organizăm examenul de bacalaureat", a adăugat Liviu Pop.

El a precizat că elevii prinşi copiind vor fi trataţi la fel ca în 2011, întrucât este aceeaşi metodologie de examen.

Întrebat cum crede că vor fi rezultatele la bacalaureat, Liviu Pop a spus că nu ştie.

"Nu ştiu cum vor fi rezultatele. Unii elevi au căzut în două sesiuni, acum plătesc deja. Numărul celor care susţin bacalaureatul acum este mult mai mare. Cred că elevii sunt mult mai bine pregătiţi", a mai spus ministrul interimar al Educaţiei în emisiunea "După 20 de ani".

În legătură cu subiectele pentru bacalaureat, ministrul Liviu Pop a spus că la acestea nu s-a intervenit întrucât erau terminate din 14 mai.

"Nu pot fi făcute altele pentru că durează şase luni. Nu ne poate acuza nimeni că am venit şi am dat subiecte noi", a adăugat Pop.

Întrebat câţi oameni cunosc subiectele pentru bacalaureat, Liviu Pop a răspuns că 24, apoi a ezitat.

"24 de oameni ştiu aceste subiecte. Un singur om le ştie în totalitate, subiectele, şeful instituţiei. Dar el este de o anumită disciplină", a spus ministrul interimar al Educaţiei.

Liviu Pop a adăugat că i-ar conveni ca gradul de dificultate al subiectelor să fie la fel ca în 2011.

"Mi-ar conveni să fie la fel ca şi anul trecut, să vedem o radiografie clară", a precizat Liviu Pop.

Întrebat dacă o rată de promovabilitate de 50 la sută este un eşec al sistemului de educaţie sau o realitate a pieţei, a faptului că elevii nu mai vor să înveţe pentru că au alte modele, Liviu Pop a răspuns: "Puţin din fiecare".

"Pentru că noi, în afara examenului de bacalaureat, nu mai avem altele care ierarhizează la nivel naţional educaţia. Au fost eliminate admiterea în liceu şi treapta", a precizat Pop.

El a adăugat însă că susţine atât examenul de admiterea în liceu, cât şi examenul de admitere la facultate.

În legătură cu rezultatele slabe de la simulări, ministrul interimar al Educaţiei a spus că acestea nu sunt luate în seamă.

"O simulare în România nu seamănă cu una din SUA. Nu voi renunţa la aceste simulări, dacă voi fi ministru în 2013  vă voi spune", a mai spus Liviu Pop.

Luni începe examenul de bacalaureat pentru olimpici, organizat la Bacău. La această sesiune specială de bacalaureat s-au înscris 928 de liceeni, membri în loturile naţionale lărgite care se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale.

Examenul de bacalaureat din acest an va fi organizat exact pe baza sistemului de anul trecut, inclusiv cu faimoasele camere de luat vederi, anunţa premierul Victor Ponta, săptămâna trecută, la emisiunea "După 20 de ani", arătând că el urăşte şi detestă frauda şi furtul.

Anul trecut, la examenul de bacalaureat s-au înregistrat rezultate catastrofale, în condiţiile în care candidaţii nu au putut copia, fiind monitorizaţi în săli cu camere video. Astfel, rezultatele obţinute de elevi la examenul de bacalaureat din acest an fost cele mai slabe din ultimele două decenii: peste o sută de mii de absolvenţi picaţi în prima sesiune, alţi aproape o mie eliminaţi pentru copiere şi şcoli fără niciun candidat admis.

Deşi rezultatele ar fi trebuit să tragă un semnal de alarmă, iar numărul celor eliminaţi pentru fraudă şi prezenţa camerelor de supraveghere în clase erau argumente suficient de puternice pentru a nu mai copia la examen, nici în sesiunea a doua, numită "de toamnă", nu s-au înregistrat rezultate mai bune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici