Liviu Pop: Voi retrage licitaţiile la clasa pregătitoare. Anul acesta facem improvizaţie

Licitaţiile pentru clasa pregătitoare vor fi retrase, după ce au fost găsite probleme la achiziţia de mobilier, iar în anul şcolar viitor vor fi făcute improvizaţii pentru funcţionarea acesteia, a declarat ministrul interimar Liviu Pop, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de Pro TV.

1039 afișări
Imaginea articolului Liviu Pop: Voi retrage licitaţiile la clasa pregătitoare. Anul acesta facem improvizaţie

Liviu Pop: Voi retrage licitaţiile la clasa pregătitoare. Anul acesta facem improvizaţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din păcate, suntem foarte, foarte întârziaţi la clasa pregătitoare. Vom reanaliza tot ce înseamnă cei 50 de milioane de euro daţi pentru licitaţii raportat la cei 130.000 de elevi. Din punctul de vedere al pregătirii clasei pregătitoare, discutăm de 130.000 de elevi, pentru aceştia nu avem în momentul de faţă decât programele şcolare. Şcolile nu au fost utilate. Licitaţiile le voi retrage săptămâna viitoare. Am suspendat toate plăţile la Ministerul Educaţiei timp de o săptămână, până se finalizează auditul", a spus Liviu Pop pentru ProTV.

El a precizat că sunt două tipuri de fonduri, unele deja licitate, pe opt euro-regiuni, respectiv 26 milioane de lei pentru bănci, scaune, catedre, mobilier, şi altele, de 23 de milioane de lei, pentru materiale şi hărţi.

"Pe licitaţie a fost doar mobilier. Fac audit, retrag licitaţia. Utilarea se va face, banii vor fi tot aceiaşi. Auditul care se face a semnalat o problemă pe licitaţia de la mobilierul şcolar. Premierul mi-a dat sarcină - dacă este să zic aşa - să analizez, iar în şedinţa de Guvern de miercuri să vin cu rezultatul", a precizat Liviu Pop.

Ministrul interimar al Educaţiei a ţinut să asigure părinţii că mobilier şi materiale vor fi în sălile de clasă, iar cadrele didactice sunt instruite.

"Sunt profesori instruiţi, nu avem problemă cu cei care există în sistem. În 2 august avem concurs de titularizare, iar cei care vor intra în sistem, nu au fost pregătiţi să ia clasa pregătitoare în 2012. Nu poţi veni în martie fără programe. Fac o improvizaţie pentru clasa pregătitoare, din punct de vedere al personalului. O să cer inspectorilor şcolari, directorilor de unităţi şcolare ca la aceste clase pregătitoare să fie puse cadre didactice care există în sistem, nu care vin în august", a adăugat Pop.

Ministrul interimar al Educaţiei a adăugat că doar aşa pot fi rezolvate problemele la clasa pregătitoare.

"Este o improvizaţie. De exemplu, am învăţătoare la clasa I-IV, voi fi poate nevoit să aduc un învăţător de la a III-a să lucreze la clasa pregătitoare, cu acordul clasei. Sau o educatoare s-o pregătim să ia clasa pregătitoare", a spus Liviu Pop, precizând că acest mod de funcţionare nu este un experiment.

Întrebat dacă a luat în calcul amânarea introducerii în învăţământ a clasei pregătitoare, Liviu Pop a răspuns: "Nu, exclus!".

"Clasa pregătitoare nu mai putem s-o amânăm. Unde duc copiii? În Bucureşti, unde am cea mai mare problemă, grădiniţele sunt pline. Ce pot face educatoarele care trebuie să ia grupa mică? Să facă pregătire suplimentară, să ia clasa pregătitoare, dacă sunt situaţii. 130.000 de copii înseamnă 6.500 de cadre didactice. Voi cere inspectorilor şcolari situaţia, să văd cine ia clasele", a adăugat Pop.

Întrebat dacă un părinte ar putea să fie mulţumit cu o improvizaţie, Liviu Pop răspuns: "Puteţi fi mulţumit, pentru că între a pune un profesor necalificat şi unul calificat, pun un calificat.

Ministrul interimar al Educaţiei a subliniat că dacă organizarea clasei pregătitoare se făcea la 1 septembrie, acum nu se mai punea problema de improvizaţie.

"Nu veţi avea la clasa pregătitoare cadere didactice necalificate. Vom avea o analiză pertinentă în două săptămâni. Azi le spun părinţilor că în septembrie clasa pregătitoare va fi fără probleme", a spus Pop.

Legat de haosul la încrierea în clasa pregătitoare şi în clasa I, Liviu Pop a spus că Ministerul Educaţiei nu a fost în stare să facă crierii unitare de înscriere.

"Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a făcut propuneri, dar Ministerul Educaţiei nu a acceptat. Nu mi se pare normal ca un părinte să nu-şi poată duce copilul la şcoala la care vrea. Nu putem rezolva problema decât cu bani. O clasă trebuie să aibă 25 de copii, dacă am avea 33, scade calitatea. Ca să fac clase până la 25 am nevoie de spaţii, de bani, ca să fac programe am nevoie de bani. Nu mi se pare că trebuie să las lucrurile aşa", a precizat Liviu Pop.

Ministrul interimar al Educaţiei a dat asigurări că metodologia de înscriere în învăţământ va fi finalizată până în 31 august.

"Proximitatea a fost primul criteriu. Arondarea străzii s-a făcut din birou. În loc să plec de la capacitatea şcolii şi să văd străzile unde sunt elevii, am pornit exact invers", a mai spus Liviu Pop.

În opinia lui, sunt două criteri la înscriere: domiciliul copilului şi serviciul părinţilor.

"Copilul poate fi înscris la şcoala de domiciliu sau în apropierea locului de muncă al părinţilor, altă soluţia nu am. Nu pot accepta ca un profesor să nu poată înscris copilul în şcoala lui pentru că nu a prins loc", a mai spus Pop.

Guvernul va analiza dacă va menţine şi anul viitor clasa pregătitoare în şcoli, în condiţiile în care sistemul a fost păstrat pentru acest an deoarece înscrierile erau în derulare la momentul instalării noului Executiv, iar o decizie de anulare ar fi creat prejudicii, a declarat, vineri, premierul Ponta.

El a arătat că prejudiciile unei decizii de anulare a acestor înscrieri ar fi fost mult mai mari decât cea de continuare a sistemului.

"Dacă de la anul vom păstra sau nu clasa pregătitoare, asta este o decizie pe care o luăm în urma unei analize mult mai serioase. Opţiunea noastră a fost că era bine să nu se facă, dar din momentul în care s-a făcut, prejudiciul era mult mai mare pentru copii şi părinţi să le spui că s-au înscris degeaba. A fost o decizie pragmatică", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici