Locuinţele noi din Bucureşti au ajuns mai ieftine decât cele vechi

Preţurile medii de vânzare pe metrul pătrat ale apartamentelor noi din Bucureşti au ajuns în unele cazuri să fie mai mici cu 15% decât cele ale locuinţelor din blocurile construite după 1977 din aceeaşi zonă, reiese dintr-o analiză a fondului norvegian de investiţii Romania Invest.

223 afișări
Imaginea articolului Locuinţele noi din Bucureşti au ajuns mai ieftine decât cele vechi

Locuinţele noi din Bucureşti au ajuns mai ieftine decât cele vechi (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

Romania Invest, proprietarul a peste 800 de apartamente în Bucureşti şi în ţară, a realizat un studiu care analizează diferenţa dintre preţurile de vânzare ale locuinţelor noi şi cele vechi, situate la o rază de 500 de metri de acestea, în sectoarele 3 şi 6 ale Capitalei.

Analiza a fost realizată în perioada iulie-septembrie 2010, pe baza preţurilor apartamentelor din portofoliul fondului de investiţii, în cazul locuinţelor noi, şi luând în calcul preţurile promovate de agenţii şi site-uri imobiliare, la cele vechi.

Rezultatele, în urma studierii ofertelor, arată că preţul de vânzare pe metrul pătrat al locuinţelor noi este mai mic cu 1% până la 40% decât cele vechi, în funcţie de zonă şi de numărul apartamentelor.

"Am simţit nevoia să dăm publicitatii rezultatele acestor analize pe care le facem periodic, pentru că rezultatele ni s-au părut cel puţin uimitoare. Ştiam că, în principiu, în ultimul an, preţul apartamentelor noi vândute de Be Igloo era foarte aproape de al celor vechi, diferenţa fiind un procent de maxim 20%, reprezentând suprafeţele comune. În acest an, noi am redus preţurile cu aproximativ 10% şi, deşi au fost foarte multe voci în piaţă de la care am auzit fraze asemănătoare, este prima oară când putem declara că mai jos de atât nu se poate", a declarat, în comunicat, Nimrod Zvik, director de marketing şi vânzări Romania Invest.

Fondul a luat în calcul ofertele din trei proiecte rezidenţiale - Optima şi Armonia, dezvoltate în sectorul 3 şi Ten Blocks din sectorul 6.

Spre exemplificare, în carteriul Ten Blocks din Militari, unde diferenţele de preţ ajung până la 40%, apartamentele cu două camere, de 104,98 metri pătraţi se vând cu 798 euro/mp, iar cele vechi din apropiere, de 50 metri pătraţi, cu 1.016,67 euro/mp.

La apartamentele cu trei camere, analiza Romania Invest a relevat un preţ de vânzare pe segmentul vechi de 1.057 euro/mp, cu 15% mai mare decât cele la care se comercializează locuinţele cu acelaşi număr de camere din Ten Blocks. Apartamentele cu trei camere din Ten Bloks au 121,93 metri pătraţi, iar cele vechi 70 de metri pătraţi.

În sectorul 3, în complexul Armonia, situat în zona Titan, preţul de vânzare pe metrul pătrat pentru un apartament cu o cameră, cu o suprafaţă de 59,6 metri pătraţi este de 955,22 euro. În comparaţie, pentru o garsonieră într-un bloc vechi în zonă, preţul de vânzare este de 1.000 de euro pe metrul pătrat.

Diferenţa ajunge la 6% la apartamentele cu două camere, respectiv 1.033 euro pe metrul pătrat pentru 72,6 metri pătraţi în Armonia, faţă de 1.200 de euro pe metru pătrat corespunzător unei locuinţe de 50 de metri pătraţi. Pentru apartamentele cu trei camere diferenţa este mai redusă, de 1%, în cazul aceluiaşi proiect rezidenţial.

Şi în ansamblul Optima, apartamentele sunt disponibile la vânzare la preţuri cu 16% mai mici decât cele vechi din apropiere în cazul locuinţelor cu două camere şi cu 5% mai reduse la trei camere. Apartamentele în complexul Optima au preţuri de vânzare de 934 euro pe metrul pătrat, în timp ce locuinţele din blocurile vechi din zonă sunt scoase la vânzare la circa 1.000 de euro pe metrul pătrat.

De menţionat că suprafaţa apartamentelor noi include şi spaţiile comune, reprezentând aproximativ 20% din aria totală, iar preţurile includ TVA. De asemenea, pentru apartamentele vechi, în cazul achiziţiilor cu bani gheaţă, proprietarii sunt dispuşi să reducă preţul de vânzare cu 5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici