Locuinţele noi din Bucureşti au ajuns mai ieftine decât cele vechi - Mediafax

Locuinţele noi din Bucureşti au ajuns mai ieftine decât cele vechi

Preţurile medii de vânzare pe metrul pătrat ale apartamentelor noi din Bucureşti au ajuns în unele cazuri să fie mai mici cu 15% decât cele ale locuinţelor din blocurile construite după 1977 din aceeaşi zonă, reiese dintr-o analiză a fondului norvegian de investiţii Romania Invest.

216 afişări
Imaginea articolului Locuinţele noi din Bucureşti au ajuns mai ieftine decât cele vechi

Locuinţele noi din Bucureşti au ajuns mai ieftine decât cele vechi (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

Romania Invest, proprietarul a peste 800 de apartamente înBucureşti şi în ţară, a realizat un studiu care analizeazădiferenţa dintre preţurile de vânzare ale locuinţelor noi şi celevechi, situate la o rază de 500 de metri de acestea, în sectoarele3 şi 6 ale Capitalei.

Analiza a fost realizată în perioada iulie-septembrie 2010, pebaza preţurilor apartamentelor din portofoliul fondului deinvestiţii, în cazul locuinţelor noi, şi luând în calcul preţurilepromovate de agenţii şi site-uri imobiliare, la cele vechi.

Rezultatele, în urma studierii ofertelor, arată căpreţul de vânzare pe metrul pătrat al locuinţelor noi estemai mic cu 1% până la 40% decât cele vechi, în funcţie dezonă şi de numărul apartamentelor.

"Am simţit nevoia să dăm publicitatii rezultatele acestoranalize pe care le facem periodic, pentru că rezultatele ni s-aupărut cel puţin uimitoare. Ştiam că, în principiu, în ultimul an,preţul apartamentelor noi vândute de Be Igloo era foarte aproape deal celor vechi, diferenţa fiind un procent de maxim 20%,reprezentând suprafeţele comune. În acest an, noi am reduspreţurile cu aproximativ 10% şi, deşi au fost foarte multe voci înpiaţă de la care am auzit fraze asemănătoare, este prima oară cândputem declara că mai jos de atât nu se poate", a declarat, încomunicat, Nimrod Zvik, director de marketing şi vânzări RomaniaInvest.

Fondul a luat în calcul ofertele din trei proiecte rezidenţiale- Optima şi Armonia, dezvoltate în sectorul 3 şi Ten Blocks dinsectorul 6.

Spre exemplificare, în carteriul Ten Blocks din Militari, undediferenţele de preţ ajung până la 40%, apartamentele cu douăcamere, de 104,98 metri pătraţi se vând cu 798 euro/mp, iar celevechi din apropiere, de 50 metri pătraţi, cu 1.016,67 euro/mp.

La apartamentele cu trei camere, analiza Romania Invest arelevat un preţ de vânzare pe segmentul vechi de 1.057euro/mp, cu 15% mai mare decât cele la care secomercializează locuinţele cu acelaşi număr de camere din TenBlocks. Apartamentele cu trei camere din Ten Bloks au 121,93 metripătraţi, iar cele vechi 70 de metri pătraţi.

În sectorul 3, în complexul Armonia, situat în zona Titan,preţul de vânzare pe metrul pătrat pentru un apartament cuo cameră, cu o suprafaţă de 59,6 metri pătraţi este de955,22 euro. În comparaţie, pentru o garsonieră într-un bloc vechiîn zonă, preţul de vânzare este de 1.000 de euro pe metrulpătrat.

Diferenţa ajunge la 6% la apartamentele cu două camere,respectiv 1.033 euro pe metrul pătrat pentru 72,6 metri pătraţi înArmonia, faţă de 1.200 de euro pe metru pătrat corespunzător uneilocuinţe de 50 de metri pătraţi. Pentru apartamentele cu treicamere diferenţa este mai redusă, de 1%, în cazul aceluiaşi proiectrezidenţial.

Şi în ansamblul Optima, apartamentele sunt disponibilela vânzare la preţuri cu 16% mai mici decât cele vechi dinapropiere în cazul locuinţelor cu două camere şi cu 5% mai redusela trei camere. Apartamentele în complexul Optima au preţuri devânzare de 934 euro pe metrul pătrat, în timp ce locuinţele dinblocurile vechi din zonă sunt scoase la vânzare la circa 1.000 deeuro pe metrul pătrat.

De menţionat că suprafaţa apartamentelor noi include şi spaţiilecomune, reprezentând aproximativ 20% din aria totală, iar preţurileinclud TVA. De asemenea, pentru apartamentele vechi, în cazulachiziţiilor cu bani gheaţă, proprietarii sunt dispuşi să reducăpreţul de vânzare cu 5%.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici