Lovitură dură pentru traficanţii de droguri. Reţea europeană de import de cocaină, dezmembrată

  • O importantă reţea de import de droguri în Europa a fost destructurată, cu 40 de persoane au fost arestate în şase ţări.
  • Opt tone de cocaină au fost recuperate de poliţie, iar bunurile confiscate ajung la câteva zeci de milioane de euro.
Urmărește
1118 afișări
Imaginea articolului Lovitură dură pentru traficanţii de droguri. Reţea europeană de import de cocaină, dezmembrată

Lovitură dură pentru traficanţii de droguri. Reţea europeană de import de cocaină, dezmembrată

Europol a anunţat joi destructurarea unei importante reţele de import de droguri în Europa, cu 40 de persoane arestate, la capătul unei anchete desfăşurate din Brazilia până în Spania, via Turcia, care a dus la confiscarea a opt tone de cocaină.

Operaţiunea la care au participat forţe de poliţie din mai multe ţări pe o perioadă de trei ani, constituie o „lovitură majoră" împotriva acestei „reţele criminale implicate în traficul de droguri la scară largă", a subliniat într-un comunicat de presă agenţia europeană de poliţie cu sediul la Haga, conform AFP.

Aceasta a dus la „prăbuşirea întregii grupări”, ai cărei lideri erau stabiliţi în Turcia şi Dubai şi care ar fi introdus ilegal cantităţi mari de cocaină în numeroase ţări europene.

Potrivit Europol, faza finală a operaţiunii a început cu descoperirea, în august 2023, de către autorităţile spaniole, a 700 de kilograme de cocaină într-o ambarcaţiune în largul Insulelor Canare, cu echipaj format din cetăţeni croaţi şi italieni. Analizând comunicaţiile şi făcând schimb de informaţii cu alte forţe de poliţie, anchetatorii au reuşit să stabilească legături cu capturile anterioare, ceea ce le-a permis să urmărească cocaina până la persoanele aflate în spatele transporturilor, originare din Balcani.

În total, 40 de persoane au fost arestate în şase ţări, inclusiv doi membri croaţi de rang înalt ai reţelei, arestaţi la sfârşitul anului 2023 la Istanbul. Ultimele patru arestări au fost făcute miercuri în Spania.

Un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost arestat în apropiere de Marbella, o staţiune balneară populară printre traficanţii de droguri. Potrivit unui jurnalist AFP care a asistat la operaţiune, bărbatul a fost arestat în zori la locuinţa sa de aproximativ zece membri ai Guardia Civil, puternic înarmaţi.

Reţeaua trimitea drogurile din America de Sud cu vaporul către „centre logistice din Africa de Vest şi Insulele Canare" şi apoi către centre de distribuţie „în Belgia, Croaţia, Germania, Italia şi Spania", potrivit Europol.

Potrivit agenţiei europene, opt tone de cocaină au fost recuperate de poliţie în cursul diferitelor operaţiuni desfăşurate în ultimii trei ani împotriva acestei reţele. De asemenea, numeroase bunuri au fost confiscate sau îngheţate, cu o valoare totală de câteva zeci de milioane de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici