Lumina sfântă, adusă în Bucureşti de la Ierusalim cu un avion special

Lumina sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost adusă, sâmbătă, la ora 20.30, cu un avion special de către Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, aeronava întârziind două ore.

1377 afișări
Imaginea articolului Lumina sfântă, adusă în Bucureşti de la Ierusalim cu un avion special

Lumina sfântă, adusă în Bucureşti de la Ierusalim cu un avion special (Imagine: Silviu Matei/Arhiva Mediafax Foto)

"Ca în fiecare an, pentru a spori bucuria clerului şi credincioşilor de Sfintele Paşti, în seara zilei de sâmbătă, 14 aprilie 2012, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, delegaţia Patriarhiei Române condusă de către Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, aduce Lumina sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim cu un avion special", informează Patriarhia Română.

Lumina sfântă va fi oferită la slujba de Înviere (ora 24.00) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală.

Sfânta Lumină este una dintre marile minuni ale Creştinismului, care se arată de Paştele Ortodox la Ierusalim, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12.30-14.30, deasupra Sfântului Mormânt ca un foc care se pogoară din cer şi care în primele minute nu arde.

Anul acesta -lumina sfântă s-a aprins la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim la ora 14.24, potrivit oficialilor Patriarhiei Române.

"În Sfânta şi Marea Sâmbătă, în Sfânta Cetate a Ierusalimului coboară Sfânta Lumină, semn al iubirii pe care Dumnezeu o arată atât de încercatei comunităţi creştine din Ţara Sfântă. Această Sfântă Lumină o vom primi şi noi şi o veţi primi şi frăţiile voastre. Primirea acestei Sfinte Lumini să fie un moment de luare aminte pentru viaţa fiecăruia dintre noi, de transformare a vieţii noastre creştine în bucuria Învierii lui Iisus Hristos din morţi", a declarat, pentru MEDIAFAX, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, care în perioada 1991-1994 a fost superior al Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim şi Iordan, şi reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului.

"Avem mărturii despre pogorârea Sfintei Lumini încă din timpul patriarhului Narcis al Ierusalimului, în secolul al II-lea. Patriarhul vorbeşte pe la anul 135 despre cum s-a aprins untdelemnul din candele la slujba de Înviere. De asemenea, istorici ca Nichifor Theotochie şi alţii mărturisesc despre ea", a mai spus PS Vincenţiu.

În 1579, când patriarhul ortodox a fost scos din mormânt de autorităţile turce şi de către patriarhul oriental ortodox, Sfânta Lumină a ţâşnit dintr-o coloană din afara bisericii şi a ajuns la patriarhul ortodox şi la credincioşi. Coloana despicată poate fi văzută şi astăzi, făcând parte din clădirea bisericii.

Sâmbătă seara, protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi alte eparhii ale Patriarhiei Române au fost invitate să trimită delegaţi la Aeroportul Internaţional Henri Coandă în 14 aprilie 2012, în jurul orei 18.30, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim şi a o oferi preoţilor şi credincioşilor, însă aeronava de la Ierusalim a avut o întârziere de două ore.

De la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, avionul special duce lumina sfântă la Suceava, Cluj-Napoca, Satu-Mare şi pentru clerul şi credincioşii din nordul ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici