Luni începe bacalaureatul - proba orală la Limba română

Peste 200.000 de elevi repartizaţi în 1.141 centre vor susţine, de luni până miercuri, proba orală la Limba şi literatura română pentru bacalaureat, acest examen începând, pentru prima dată în ultimele decenii, în timpul anului şcolar.

153 afișări
Imaginea articolului Luni începe bacalaureatul - proba orală la Limba română

Luni începe bacalaureatul - proba orală la Limba română (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Prima sesiune a examenului de bacalaureat în 2010 începe, luni, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română.

Pentru susţinerea probei s-au înscris 204.708 elevi, repartizaţi în 1.411 centre de examen.

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei, pentru 15 februarie au fost repartizaţi 83.233 candidaţi, pentru 16 februarie - 75.689 de elevi, iar pentru 17 februarie - 45.778.

Opt elevi au solicitat recunoaşterea/echivalarea probei, întrucât deţin un certificat de competenţă lingvistică în conformitate cu normele stabilite de Ministerul Educaţiei.

Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă va avea loc între 17 şi 19 februarie 2010.

Numărul total de elevi înscrişi este 9.228 (limba croată - 34, limba maghiară - 8.276, limba germană - 758, limba sârbă - 29, limba slovacă - 74, limba turcă - 11 şi ucraineană - 46.) Pe zile, candidaţii au fost repartizaţi astfel: în 17 februarie - 3.945 de elevi, în 18 februarie - 3.652 şi 19 februarie - 1.631.

Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale si nonfuncţionale şi itemi corespunzători descriptorilor competenţelor din programele pentru bacalaureat. Subiectele vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Candidaţii vor intra în sala de examen în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă. Fiecare candidat prezintă comisiei documentul de identitate.

Comisia de bacalaureat verifică identitatea fiecărui candidat. Elevii nu au voie să aibă asupra lor manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi telefoane mobile sau orice mijloc electronic de calcul/comunicare. În caz contrar, elevii vor fi eliminaţi din sală.

La probele orale, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, se acordă fiecărui candidat câte 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10 - 15 minute.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la aceste probe nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional.

Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori.

Suplimentul descriptiv al certificatului de competenţă conţine descrierea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă ale candidatului si se va completa în conformitate cu nivelul acordat candidatului.

Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici