Mădălin Voicu: Înfiinţarea liceului pentru romi, lansată ca să fie diluat subiectul cu UMF Târgu Mureş

Anunţul privind înfiinţarea unui liceu pentru romi a fost lansat pentru a dilua subiectul de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, deputatul Mădălin Voicu, precizând că romii nu vor să fie separaţi de majoritari, ci vor să fie integraţi.

376 afișări
Imaginea articolului Mădălin Voicu: Înfiinţarea liceului pentru romi, lansată ca să fie diluat subiectul cu UMF Târgu Mureş

Mădălin Voicu (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Politicianul de etnie romă, Mădălin Voicu, consideră că informaţia a fost expusă greşit, în opinia sa nefiind vorba de un liceu la care să înveţe doar romii sau în care să se vorbească numai limba romani.

"Mi se pare o aberaţie! E clar că acolo poate fi vorba doar peste câţiva ani de o instituţie de învăţământ. Nu poţi să faci peste noapte, într-o cazarmă ca acolo, o şcoală, un liceu sau o universitate. E o şmecherie combinată cu oferta lui Gabi Oprea (ministrul Apărării-n.r.). Vor să mai compare minorităţile între ele (...), dar romii nu vor să fie separaţi de majoritari, vor să fie integraţi, nu izolaţi", a declarat Mădălin Voicu.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat, marţi, că Executivul va decide înfiinţarea unui liceu cu linie de predare în limba romani, liceu care va funcţiona într-o clădire a unei cazarme dezafectate din Sectorul 5 şi va oferi zilnic elevilor romi cel puţin o masă caldă.

Premierul a afirmat, în şedinţa de Guvern de marţi, că înfiinţarea liceului reprezintă iniţiativa deputataţilor din grupul minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian şi Nicolae Păun şi a întrunit consensul coaliţiei.

"Vom putea, în fine, oferi comunităţilor de romi posibilitatea de a-şi educa copiii într-un liceu care să aibă şi linie de predare în limba romani. Este un gest foarte bun şi vă rog să îl puneţi în balanţă cu eforturile Guvernului de a acomoda puncte de vedere nu diferite, ci puncte de vedere aproapre similare, care merg către ceea ce aşteptăm cu toţii : o societate civilizată şi construită european", a spus Ungureanu.

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că ideea înfiinţării unui liceu în limba romani în sectorul său este una foarte bună, el precizând că acest liceu îi va ajuta foarte mult pe copiii romi care nu au posibilitatea de a merge la şcoală.

"Este o idee foarte bună. Iniţiativa domnului Nicolae Păun, care este şi preşedintele Partidei Romilor, este una benefică în sectorul 5, mai ales că el trebuie să se adreseze chiar acestei categorii", a precizat Vanghelie.

El a arătat că un sistem integrat de învăţământ reprezintă soluţia pentru copiii romi, dar şi pentru copiii săraci din sectorul 5.

"Există mulţi copii romi care nu au posibilitatea să meargă la şcoală şi nu merg la şcoală şi eu cred că un sistem integrat de învăţământ, care să fie conform normelor europene, este soluţia nu numai pentru copiii romi, dar pentru toţi copiii săraci din zonă", a spus Vanghelie.

Faptul că Guvernul încearcă să implementeze soluţii pentru creşterea accesului la educaţie al copiilor romi este salutar, însă tentativa de a rezolva o problemă socială prin crearea unor instituţii educaţionale separate este una confuză şi greşită, opinează Alianţa Civică Democrată a Romilor (ACDR).

În opinia conducerii ACDR, liceul pentru romi va conduce la segregare etnică şi nu la integrarea acestei etnii.

"Conducerea Alianţei Civice Democrate a Romilor (ACDR) nu este de acord cu decizia Guvernului de a înfiinţa un liceu pentru romi pentru a rezolva problema analfabetismului, conform declaraţiilor Grupului Minorităţilor din Camera Deputaţilor. (...) În loc să stimulăm integrarea, promovăm distanţarea între grupurile etnice, decidem să rezolvăm o problemă socială cu o soluţie legată strict de drepturile garantate ale minorităţilor, nu de rezolvare a problemei sociale. Alianţa Civică Democrată a Romilor consideră că este important ca elevii romi să înveţe alături de colegii lor români, maghiari şi de alte etnii. Astfel se pregătesc pentru o integrare socială, economică şi culturală armonioasă", se precizează într-un comunicat de marţi al organizaţiei.

La rândul său, directorul executiv al organizaţiei Romani Criss, Magda Matache, a declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru rezolvarea problemelor sociale este nevoie de politici guvernamentale concrete, ea susţinând că există o legătură între iniţiativa liceului pentru romi şi hotărârea privind UMF Târgu Mureş.

Magda Matache a spus că înfiinţarea liceului nu rezolvă problema socială care ţine de etnie. Iar dacă ar fi vorba despre problema analfabetismului, nu înfiinţarea liceului în limba romani o rezolvă.

"Soluţia trebuie să fie una viabilă", a adăugat Magda Matache.

Potrivit liderului Romani Criss, construirea liceului în limba romani la marginea oraşului nu va atrage la şcoală copiii, practic acesta se va adresa elitelor etniei rome, care însă vor dori să înveţe la licee mari.

Magda Matache a vorbit de un liceu similar înfiinţat în Ungaria, unde după zece ani de funcţionare concluzia a fost că nu este eficient, marginalizând romii.

Mai mult, Magda Matache a spus că în familiile de romi asimilaţi nu se vorbeşte romani, iar copiii din aceste familii care vor merge la liceul în limba romani nu cunosc această limbă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici