MAE: Atenţionare de călătorie în Republica Moldova din cauza ninsorilor abundente

MAE a transmis o atenţionare de călătorie în Republica Moldova, unde a fost emis un cod portocaliu, în intervalul 7-10 ianuarie 2024, în legătură cu deplasarea unui ciclon sudic şi pătrunderea unei mase de aer polar în apropierea teritoriului ţării şi unde va ninge abundent.

152 afișări
Imaginea articolului MAE: Atenţionare de călătorie în Republica Moldova din cauza ninsorilor abundente

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să se deplaseze în Republica Moldova că Serviciul Meteorologic de Stat local a emis un cod portocaliu, în intervalul 7-10 ianuarie 2024, în legătură cu deplasarea unui ciclon sudic şi pătrunderea unei mase de aer polar în apropierea teritoriului ţării. Începând cu data de 8 ianuarie 2024 va ninge abundent (15-20 l/mp), izolat se va semnala vijelie. Se aşteaptă intensificări ale vântului la rafală, de până la 15-20 m/s, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C, comparativ cu vremea din ultima perioadă, pe drumurile publice se vor forma troiene şi polei, iar pe vegetaţie şi pe firele electrice se va depune chiciură”, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al R. Moldova recomandă cetăţenilor să nu pornească la drum cu mijloacele de transport, în special în ziua de 8 ianuarie 2024, atunci când precipitaţiile abundente sub formă de ninsoare ar putea crea dificultăţi de deplasare. În cazul în care deplasările sunt inevitabile, conducătorii auto trebuie să se asigure că drumurile naţionale şi locale sunt practicabile, iar autovehiculele să fie alimentate suficient, dotate cu pneuri de iarnă şi echipament special pentru deszăpezire şi lanţuri pentru anvelope. Bateria telefonului trebuie menţinută permanent încărcată, astfel încât, în situaţii de risc, să poată fi apelat Serviciul 112.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale Chişinău a decis sistarea activităţii instituţiilor educaţionale, şcoli şi grădiniţe, din Chişinău, pe parcursul a două zile, în perioada 9-10 ianuarie 2024.

În vederea evitării blocării mijloacelor de transport în punctele de frontieră, cetăţenii români sunt rugaţi să se documenteze în prealabil despre accesibilitatea acestora în ziua de plecare sau de sosire în Republica Moldova, pentru a nu se înregistra un grafic îngreunat la frontieră.

Traversarea camioanelor prin postul vamal de frontieră Leuşeni-Albiţa este restricţionată. Autorităţile române interzic temporar circulaţia camioanelor din cauza ninsorii şi poleiului pe drumurile publice.

În data de 8 ianuarie 2024, autorităţile locale au decis oprirea circulaţiei transportului public în Chişinău, până la orele 16:00.

Mai multe zboruri programate pe Aeroportul Internaţional Chişinău, pentru ziua de 8 ianuarie 2024, au fost anulate, iar la unele se estimează întârzieri. Din cauza vântului şi a precipitaţiilor sub formă de ninsoare densă, nu este posibilă efectuarea procedurilor de degivrare a aeronavelor, prin urmare nu se permite decolarea acestora, fiind o procedură necesară pentru siguranţa zborurilor. Aeroportul Internaţional Chişinău îndeamnă pasagerii să verifice orarul zborurilor înainte de a porni spre aeroport.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Chişinău: +373 22 260 737 şi +373 22 260 747, Consulatului General al României la Bălţi: +373 231 80001; +373 231 80005, Consulatului General al României la Cahul: +373 299 80001; +373 299 80002, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă,.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefoanele de permanenţă ale misiunii diplomatice a României la Chişinău: +373 68 33 63 63, CG Cahul +373 60200925 şi CG Bălţi: +373 681 95006.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://chisinau.mae.ro, http://cgchisinau.mae.ro, http://balti.mae.ro, http://cahul.mae.ro, http://www.meteo.md, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici