MAE: Coduri de caniculă în Croaţia şi Spania. În Portugalia a fost declarată stare de alertă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis, joi, o serie de atenţionări de călătorie pentru Portugalia, ţară în care a fost declarată stare de alertă şi cod roşu de caniculă în Lisabona şi Setúbal, avertizând că au fost instituite coduri de caniculă atât în Spania, cât şi în Croaţia.

2091 afișări
Imaginea articolului MAE: Coduri de caniculă în Croaţia şi Spania. În Portugalia a fost declarată stare de alertă

MAE: Coduri de caniculă în Croaţia şi Spania. În Portugalia a fost declarată stare de alertă

"Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Portugheză că Institutul Mării şi Atmosferei (IPMA) a extins avertizarea de cod roşu de caniculă până în data de 5 august 2018, pentru Braganca, Evora, Guarda, Vila Real, Santarém, Beja, Castelo Branco, Portalegre, Braga şi a instituit un cod roşu pentru Lisabona şi Setúbal. Celelalte districte se află sub avertisment de cod portocaliu. Ca urmare a prognozării caniculei extreme şi a riscului mare de incendii forestiere, Guvernul a declarat, preventiv, stare de alertă pentru intervalul 2-6 august 2018", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe remis MEDIAFAX.

MAE precizează numerele de telefon la care românii care se confruntă cu situaţii de urgenţă pot cere asistenţă.

"Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Republica Portugheză: +351.213.968.812, +351.213.979.982, +351.213.966.463, +351.213.960.866, apelurile la ultimele două numere de telefon fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de
permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la Lisabona: +351927411628. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://lisabona.mae.ro, www.mae.ro<http://www.mae.ro>, pagina de Facebook a Ambasadei României în Republica Portugheză, www.facebook.com/Ambasada_Lisabona<http://www.facebook.com/Ambasada_Lisabona> şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie", completează sursa citată.

O atenţionarea de călătorie a fost lansată de MAE şi pentru Spania, în contextul în care "Agenţia Meteorologică de Stat – AEMET a emis o avertizare de temperaturi ridicate pentru perioada 2 - 4 august 2018, respectiv, cod roşu în Comunitatea Autonomă Extremadura şi cod portocaliu în Comunitatea Autonomă Andaluzia, provinciile: Sevilla, Córdoba, Jaén şi Huelva".

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe recomandă românilor care tranzitează sau vor să călătorească în zonele menţionate să consulte site-urile locale, oferind şi numere de telefon la care cetăţenii români pot cere asistenţă.

"Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al oficiului consular al României la Sevilla: + 648212169. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/ES-Spania.html, http://sevilla.mae.ro/contact, www.mae.ro<http://www.mae.ro> şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie", completează Ministerul de Externe în documentul de presă.

Nu în ultimul rând, sub cod de caniculă se află şi Croaţia, MAE avertizând că "prognozele meteorologice pentru perioada 2-6 august 2018 indică o creştere semnificativă a temperaturilor, fapt ce a determinat emiterea unui cod roşu de caniculă pentru regiunile Knin, Rijeka, Split, Dubrovnik. De asemenea, a fost emis şi un cod portocaliu pentru regiunea Zagreb".

MAE mai atenţionează că este posibil să crească timpul de aşteptare la punctele de frontieră, precum şi la puncte de taxare pentru circulaţia pe autostradă, în contextul codului de caniculă instituit.

"Pentru informaţii actualizate, se recomandă consultarea paginilor de Internet ale Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en, Serviciului Croat de Meteorologie şi Hidrologie – http://meteo.hr/index_en.php, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate - http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate - http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Republica Croaţia: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii României la Zagreb: +38598414341", completează sursa citată.

Reprezentanţii MAE oferă detalii despre site-urile pe care le pot accesa românii unde pot găsi informaţii şi sfaturi de călătărie.

"Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://zagreb.mae.ro, www.mae.ro<http://www.mae.ro> şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs) care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie", conchide comunicatul de presă al Ministerului de Externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici