MAE despre consulul României asasinat în locuinţa sa: A fost numit în 1994, fiind cunoscut ca o personalitate integră şi onestă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite condoleanţe familiei consulului onorific al României în Republica El Salvador, Emanuel Ricardo Salume Barake, precizând că acesta a fost numit în 1994, fiind cunoscut în cercurile economice şi financiare ca o personalitate integră şi onestă.

1348 afișări
Imaginea articolului MAE despre consulul României asasinat în locuinţa sa: A fost numit în 1994, fiind cunoscut ca o personalitate integră şi onestă

MAE despre consulul României asasinat în locuinţa sa: A fost numit în 1994, fiind cunoscut ca o personalitate integră şi onestă

''Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profundul regret faţă de decesul consulului onorific al României în Republica El Salvador, Emanuel Ricardo Salume Barake, şi transmite sincere condoleanţe familiei acestuia. Domnul Salume Barake a fost numit consul onorific al României în El Salvador în anul 1994. Activitatea sa, în calitate de consul onorific al României, s-a concretizat mai ales prin acordarea de sprijin cetăţenilor români în raport cu autorităţile salvadoriene'', se arată într-un comunicat al MAE.

Potrivit sursei citate, detaliile referitoare la împrejurările în care a survenit decesul consulului onorific urmează a fi clarificate în cadrul investigaţiilor judiciare întreprinse de autorităţile locale, cu care se menţine legătura.

Ministerul mai explică faptul că propunerea de numire a lui Barake a fost formulată în anul 1992 de către Ambasada României la San Jose (Costa Rica), care la data respectivă asigura reprezentarea diplomatică a României şi în El Salvador.

''Domnul Salume Barake era cunoscut în cercurile economice şi financiare din El Salvador ca o personalitate integră şi onestă. Candidatura sa a fost promovată după consultări prealabile cu Ministerul Afacerilor Externe din El Salvador'', susţine MAE.

În conformitate cu normele de drept internaţional şi cu prevederile aplicabile din legislaţia internă, portofoliul consulilor onorifici ai României vizează, cu precădere, promovarea intereselor şi a imaginii ţării noastre în statul acreditar şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale de cooperare în domeniul economic, politico-administrativ, social şi cultural. De asemenea, consulii onorifici îşi aduc, după caz, contribuţii importante în cadrul acţiunilor de protecţie consulară în beneficiul cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite în statul de reşedinţă, însă nu îndeplinesc atribuţii care implică exercitarea autorităţii de stat, precum prestarea de servicii consulare în materie de cetăţenie, stare civilă, documente de călătorie, acte notariale sau vize.

De altfel, consulii onorifici nu sunt angajaţi ai statului român şi nu sunt retribuiţi pentru activitatea prestată, fiind aleşi din rândul cetăţenilor români sau străini cu domiciliul în statul acreditar. Salume Barake nu era cetăţean român, ci doar al statului El Salvador, mai spune ministerul de Externe.

''MAE exprimă speranţa că cei vinovaţi pentru comiterea acestui act vor fi identificaţi în cel mai scurt timp pentru a fi traşi la răspundere în faţa justiţiei şi reiterează condamnarea tuturor actelor de acest tip şi respinge cu tărie violenţele, indiferent de raţiune şi formă de manifestare'', se mai arată în comunicat.

România a stabilit relaţii diplomatice cu Republica El Salvador în anul 1979. În prezent, relaţiile diplomatice ale României cu Republica El Salvador sunt gestionate de Ambasada României la Ciudad de Mexico.

Consulul onorific al României în El Salvador, Ricardo Emanuel Salume Barake, a fost găsit mort în locuinţa sa din capitala ţării, au anunţat autorităţile, citate de site-ul agenţiei Reuters. Victima a fost găsită legată cu un căluş la gură în locuinţa sa dintr-o zonă selectă a oraşului, iar investigaţiile continuă, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei. Biroul procurorului general a anunţat pe Twitter că decesul este investigat drept crimă, fără a oferi alte detalii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici