MAE, despre mesajul lui Jean-Claude Juncker: Răspunde invitaţiei la dialog lansate de preşedinţii Camerelor

Ministerul de Externe transmite că apreciază intervenţia preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker prin care recunoaşte capacitatea mecanismelor democratice şi constituţionale din România de a lua propriile decizii, în acord cu valorile europene, creând premisele unui dialog echilibrat.

1192 afișări
Imaginea articolului MAE, despre mesajul lui Jean-Claude Juncker: Răspunde invitaţiei la dialog lansate de preşedinţii Camerelor

MAE, despre mesajul lui Jean-Claude Juncker: Răspunde invitaţiei la dialog lansate de preşedinţii Camerelor

"Mesajul înaltului oficial european răspunde astfel invitaţiei la dialog lansate de Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului si de actualul Prim-Ministru al României, Viorica Dăncilă, cu ocazia discursului de învestitură din Parlamentul României. Din mesajul oficialului european reiese atât dreptul României de a adera la spaţiul Schengen, cât şi posibilitatea ca recomandările Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) să fie îndeplinite până la finalul mandatului actualei Comisii, care expiră în anul 2019", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe.

Sursa citată menţionează că discuţiile purtate la Bruxelles relevă faptul că România a realizat în ultimele luni toate demersurile necesare pregătirii adecvate a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat miercuri,după întâlnirea cu Klaus Iohannis că statul de drept funcţionează în România.

"Statul de drept a făcut progrese remarcabile în România şi se află în stadiu acceptabil. Nu vom accepta ca România să facă paşi înapoi. Trebuie să fie un progres ireversibil şi am încredere în sistemul judiciar din Romania. Am luat la cunoştinţă de faptul ca am fost dezinformat, dar vă anunţ că sunt bine informat în ceea ce priveste deciziile privind statul de drept", a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

Acesta a mai spus că sistemul judiciar funcţionează în România, dar a atras atenţia asupra modificărilor aduse în Parlament legilor Justiţiei.

"Sistemul judiciar din România funcţionează şi nu putem spune acest lucru despre toate statele membre. Dacă legile vor fi adoptate aşa cum se are în vedere de către Parlament, atunci discuţiile despre Mecanismul de Verificare şi aderarea la Spaţiul Schengen se vor pune în alţi termeni", a mai spus Juncker.

Preşedintele Comisiei Europene a afirmat că aşteaptă deciziile Curţii Constituţionale pe marginea legilor justiţiei şi "dacă totul merge bine să ne gândim la Schengen", afirmând că românii nu trebuie trataţi ca cetăţeni de mâna a doua.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici