MAE, îngrijorat de informaţiile despre agresarea românilor din Serbia

MAE şi-a exprimat, marţi, îngrijorarea în legătură cu informaţiile privind recente agresiuni având ca ţintă anumiţi lideri ai minorităţii române din Serbia, precizând că autorităţile sârbe fac investigaţii.

334 afișări
Imaginea articolului MAE, îngrijorat de informaţiile despre agresarea românilor din Serbia

MAE, îngrijorat de informaţiile despre agresarea românilor din Serbia (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu îngrijorare de recentele agresiuni la care face referire presa din România şi Serbia, care au avut ca ţintă anumiţi lideri ai minorităţii române din Serbia. Aceste atacuri fac în prezent obiectul procedurilor de investigaţii din partea autorităţilor competente din Serbia", a precizat MAE, marţi, pentru MEDIAFAX.

Potrivit MAE, ambasada României la Belgrad a întreprins demersurile necesare în vederea clarificării situaţiei şi pentru ca autorităţile sârbe să ia măsurile care se impun.

"Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Belgrad şi Consulatul General al României la Vârşeţ, urmăreşte cu atenţie evoluţiile legate de aceste incidente, precum şi finalizarea anchetelor. Ministerul Afacerilor Externe speră că rezultatele acestora vor fi disponibile cât mai curând", se mai arată în precizarea citată.

La rândul său, senatorul PDL Viorel Badea, preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni, a susţinut, într-un comunicat PDL, că este vorba despre o provocare menită să dezechilibreze cursul pozitiv al dialogului româno-sârb în ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale ale conaţionalilor din statul vecin.

Viorel Badea solicită autorităţilor sârbe "să intervină de urgenţă pentru restabilirea liniştii şi legalităţii în localităţile în care au avut loc atacuri armate la care au fost supuşi lideri ai comunităţilor românilor din Serbia. Autorităţile române vor face uz de toate instrumentele bilaterale pentru a restabili liniştea şi normalitatea în zonă", se arată în comunicat.

"Am luat act cu stupoare şi îngrijorare de ceea ce se întâmplă în ultimele 48 de ore în Serbia şi cer pe această cale autorităţilor competente din statul vecin să intervină de urgenţă pentru restabilirea liniştii şi legalităţii în localităţile Sipicova şi Janku Most. Solicit, totodată, identificarea cât mai rapidă a vinovaţilor şi tragerea lor la răspundere în conformitate cu legile Republicii Serbia", a declarat Viorel Badea.

Site-ul Romanian Global News, specializat în ştiri despre diaspora, relatează, citând corespondentul din Voivodina, despre atacuri armate care au avut ca ţintă români din această zonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici