MAE: Pavilionul României la Expo Milano 2015 va fi o căsuţă cu acoperiş de stuf şi pereţi de sticlă - FOTO

Pavilionul României la Expo Milano 2015 va fi în formă de căsuţă tradiţională, cu elemente de arhitectură populară, dar interpretate dintr-o perspectivă contemporană, având acoperişul de stuf şi pereţii de sticlă, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul de Externe.

2842 afișări
Imaginea articolului MAE: Pavilionul României la Expo Milano 2015 va fi o căsuţă cu acoperiş de stuf şi pereţi de sticlă - FOTO

MAE: Pavilionul României la Expo Milano 2015 va fi o căsuţă cu acoperiş de stuf şi pereţi de sticlă (Imagine: MAE)

MAE, în calitate de coordonator al procesului de pregătire şi participare a României la Expo Milano 2015, a derulat în perioada 4 februarie - 11 martie, "Competiţia de Idei" pentru selectarea soluţiei conceptuale integrate a pavilionului naţional, concurs public finanţat din fonduri private, asigurate de două companii româneşti cu capital italian, Banca Italo Romena şi Pirelli România.

Competiţia s-a adresat profesioniştilor din domeniul arhitecturii şi peisagisticii, cercetării şi dezvoltării ştiinţifice, culturii, creaţiei şi comunicării. Au fost depuse 11 propuneri, din care două ale unor persoane juridice din Italia şi 9 ale unor operatori economici români.

Proiectul declarat câştigător se intitulează "În armonie cu natura" (Living with Nature) şi aparţine Asocierii SC Artline SRL şi SC Adest Architecture SRL. Proiectul urmează tematica generală a Expo Milano 2015 "Hrănirea planetei, energie pentru viaţă" şi liniile conceptuale care stau la baza întregului pavilion, se arată în răspunsul MAE.

Potrivit sursei citate, unul dintre obiectivele urmărite pentru pavilionul românesc se referă la prezentarea într-un mod inovator a îmbinării evoluţiei tehnologice cu elementele inspirate din natură. Astfel, zona de la etaj a pavilionului îmbracă forma unei locuinţe tradiţionale, cu elemente de arhitectură populară, dar interpretate dintr-o perspectivă contemporană: cu acoperişul de stuf şi îmbinările bârnelor alternând cu sticlă din care sunt alcătuiţi pereţii. Conform MAE, "cel mai important aspect este prispa sugerată de acoperişul care adăposteşte generos zonele perimetrale ale construcţiei".

Materialul de bază al structurii este lemnul (stratificat) care oferă o soluţie de montare şi dezasamblare facilă, prin îmbinari cu elemente metalice.

Propunerile depuse pentru competiţie au fost evaluate în cadrul Comisiei de organizare pentru participarea României la Expo Milano 2015, care a beneficiat de consultanţa de specialitate acordată de reprezentaţi ai Ordinului Arhitecţilor din România şi ai International Advertising Association.

MAE a anunţat, la 13 februarie 2014, că va acorda 13.000 de euro câştigătorului "Competiţiei de Idei", pentru prezentarea conceptului şi a unei machete a pavilionului.

Bugetul pentru participare este de 3,5 milioane de euro faţă de 5,6 milioane de euro la Shanghai, în 2010, acesta fiind unul dintre motivele pentru care România a renegociat spaţiul obţinut iniţial, de 1910 metri pătraţi, preferând doar 887 de metri pătraţi. Acesta este însă plasat în zona centrală a expoziţiei, care va fi cea mai vizitată, vecinii României fiind Spania, Mexic, Franţa, Israel şi Vatican.

Expo Milano 2015 se va desfăşura în perioada 1 mai - 31 octombrie 2015 şi are ca temă generală "Hrănirea planetei, energie pentru viaţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici