MAE: Românii capturaţi de piraţi somalezi sunt sănătoşi

Cei doi români, membri ai echipajului navei aparţinând unei companii greceşti capturate de piraţi somalezi, sunt sănătoşi, şi starea celorlalţi marinari fiind bună, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu.

35 afișări
Imaginea articolului MAE: Românii capturaţi de piraţi somalezi sunt sănătoşi

MAE: Românii capturaţi de piraţi somalezi sunt sănătoşi

"Ambasada României la Atena este în contact permanent cu compania deţinătoare a navei răpite în apele teritoriale somaleze, care acţionează pentru eliberarea echipajului şi a navei. Din informaţiile pe care le-am primit, rezultă că toţi membrii echipajului, inclusiv cei doi cetăţeni români, sunt sănătoşi", a precizat Şerbănescu.

Vasul Saldanha, un mineralier de 75.000 de tone, sub pavilion maltez şi aparţinând unei companii greceşti, a fost capturat de piraţi somalezi în data de 22 februarie, în timp ce transporta cărbune între Malaezia şi Slovenia. La bordul navei se află 22 de persoane - doi români, 19 filipinezi şi un ucrainean. Cei doi români sunt căpitanul vasului, Adrian Hududui, din Braşov, şi fitterul Marius Strâmbeanu, din Constanţa. Ei au plecat în voiaj în luna noiembrie, prin compania de recrutare de personal "Bright Balkan Shipping Services SRL" din Constanţa.

În momentul atacului, vasul se afla la 100 de kilometri de o navă a Marinei britanice. Căpitanul navei a declarat că membrii echipajului sunt în stare bună şi că situaţia la bord rămâne stabilă, existând suficiente provizii de apă şi alimente. Nava a fost ancorată în 24 februarie în apropierea ţărmului Somaliei.

Soţia braşoveanului care conduce nava sub pavilion maltez ce a fost capturată de piraţi somalezi în Golful Aden afirmă că vorbeşte zilnic la telefon cu bărbatul, care i-a spus că situaţia ostaticilor este gravă, în condiţiile în care răpitorii se droghează şi sunt înarmaţi.

Comandantul navei capturate de piraţi somalezi, Adrian Hududui, în vârstă de 41 de ani, este din Braşov, este căsătorit din 1995 şi are doi copii - o fetiţă în vârstă de 13 ani şi un băieţel de trei ani şi jumătate.

Braşoveanul a intrat în Marină în 1992, iar de anul trecut a devenit căpitan de vas. El a plecat din ţară în 5 iunie 2008 şi urma să se întoarcă în 10 martie.

Citeşte şi

Doi marinari români, răpiţi de piraţii somalezi (Video)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici