MAE salută decizia CEDO pe tema respingerii de către statul român a sindicatului preoţilor

MAE salută, într-un comunicat remis marţi, faptul că Marea Cameră a CEDO a decis că statul român nu a încălcat dreptul la libertatea de asociere atunci când a respins, în 2008, înregistrarea unui sindicat al preoţilor - "Păstorul cel Bun".

193 afișări
Imaginea articolului MAE salută decizia CEDO pe tema respingerii de către statul român a sindicatului preoţilor

MAE salută decizia CEDO pe tema respingerii de către statul român a sindicatului preoţilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Ministerul Afacerilor Externe salută faptul că, astăzi, 9 iulie 2013, Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), în hotărârea adoptată în cauza Sindicatul "Păstorul cel Bun" c. României a constatat că statul român a respectat prevederile articolului 11 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (Convenţia), referitor la libertatea de întrunire şi asociere. Sesizarea Marii Camere a fost făcută de Guvernul român, care a contestat hotărârea pronunţată anterior de o Cameră a CEDO în ianuarie 2012.

"Cauza are la bază o plângerea prin care se invocă faptul că refuzul Tribunalului Craiova de a înregistra sindicatul reclamant, format în majoritate din preoţi din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, ar constitui o încălcare a libertăţii de asociere. La data de 31 ianuarie 2012, o Cameră a CEDO a pronunţat o hotărâre nedefinitivă prin care a constatat că motivele care au stat la baza deciziei tribunalului naţional nu justifică refuzul de înregistrare a sindicatului, constituind astfel o încălcare a articolului 11 din Convenţie, precizează MAE.

Urmare a admiterii cererii de trimitere a cauzei către Marea Cameră formulată de Guvernul român şi după reanalizarea fondului, Marea Cameră a concluzionat în hotărârea definitivă pronunţată marţi că refuzul instanţei naţionale de a înregistra sindicatul reclamant este justificat, constituind o aplicaţie a principiului autonomiei cultelor religioase, potrivit căruia comunităţile religioase au dreptul de a se organiza în mod liber, potrivit propriului statut, se mai arată în comunicat.

MAE afirmă că "s-a pus accentul pe obligaţia statului de abţinere de la implicarea în organizarea şi funcţionarea cultelor religioase, respectând astfel obligaţia de neutralitate impusă de articolul 9 din Convenţie referitor la libertatea de religie".

"În plus, s-a remarcat faptul că autorităţile statului nu au rolul de a arbitra neînţelegerile ivite între diverse comunităţi religioase şi eventualele grupări dizidente din cadrul acestora. Un alt argument reţinut de Marea Cameră priveşte faptul că legislaţia nu interzice în mod absolut formarea unor astfel de asociaţii de către membrii clerului. Singura condiţie pe care acestea trebuie să o respecte este aceea de a-şi asuma scopuri compatibile cu Statutul Bisericii Ortodoxe Române şi de a nu crea mecanisme alternative faţă de structurile tradiţionale şi procedurile decizionale existente. În concluzie, CEDO a statuat că refuzul de înregistrare a sindicatului se înscrie în marja de apreciere de care se bucură autorităţile naţionale în această materie şi, în consecinţă, nu poate fi reţinută o încălcare a articolului 11 din Convenţie referitor la libertatea de asociere", se mai arată în comunicatul MAE.

Marea Cameră a Curţii Europeane a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marţi, că statul român nu a încălcat dreptul la libertatea de asociere atunci când a respins, în 2008, înregistrarea unui sindicat al preoţilor - "Păstorul cel Bun".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici