Magazinele cu produse etnobotanice din Braşov, închise

Comercializarea produselor etnobotanice de orice tip pe teritoriul municipiului Braşov a fost interzisă începând de luni, după ce primarul George Scripcaru a semnat o dispoziţie în acest sens, deşi acesta anunţase iniţial că hotărârea va intra în vigoare în 15 noiembrie.

162 afișări
Imaginea articolului Magazinele cu produse etnobotanice din Braşov, închise

Comercializarea produselor etnobotanice, interzisă la Braşov (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)

Decizia primarului municipiului Braşov a venit ca urmare a creşterii alarmante a numărului de tineri care ajung la spital în urma consumului de substanţe etnobotanice.

"Începând cu 8 noiembrie se interzice comercializarea plantelor şi substanţelor etnobotanice de orice tip pe raza municipiului Braşov", se precizează în dispoziţia de primar.

Tot de luni, acordurile şi autorizaţiile eliberate de Primărie pentru magazinele care vând produse etnobotanice îşi încetează valabilitatea, urmând ca direcţiile, serviciile şi compartimentele de specialitate să ducă la îndeplinire prevederile dispoziţiei în perioada următoare.

Reprezentanţii magazinelor care comercializează produse etnobotanice spun că vor da în judecată Primăria pentru această dispoziţie.

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul George Scripcaru anunţa că autorizaţiile de funcţionare a magazinelor care vând substanţe etnobotanice vor fi anulate, iar comercializarea acestor produse va fi interzisă pe tot teritoriul municipiului Braşov, începând cu 15 noiembrie. Primarul preciza că va anula toate autorizaţiile de funcţionare pentru aceste magazine şi nu va mai elibera altele.

Medicii de la Spitalul de Pediarie Braşov au primit la urgenţe, săptămâna trecută, şase copii care consumaseră produse etnobotanice.

Numărul tinerilor care consumă substanţe etnobotanice a crescut îngrijorător la Braşov, specialiştii afirmând că fenomenul este din ce în ce mai greu de controlat.

Numărul celor care apelează la ajutor din partea centrului creşte de la lună la lună, fiind vorba în special despre tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani.

"Numărul persoanelor care se adresează centrului este în continuă creştere. Avem sute de persoane consiliate în fiecare lună. Şi există persoane care încep să solicite ajutor strict pe etnobotanice, deoarece multe dintre ele nu ştiu ce au luat şi nu ştiu cum să scape de dependenţă", declara psihologul Anda Samson de la Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog Braşov.

În Braşov există opt magazine care vând produse etnobotanice, după ce, recent, au fost închise două astfel de unităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici