Magistraţilor nu le vor fi tăiate salariile, dar nici nu vor beneficia de majorări

Premierul Emil Boc i-a asigurat pe magistraţi, din Parlament, că nu vor suferi reduceri ale salariilor brute actuale prin legea de salarizare, explicând însă că judecătorii şi procurorii nu vor putea beneficia, până în 2015, de aceleaşi majorări salariale precum profesorii, medicii şi funcţionarii.

13 afișări
Imaginea articolului Magistraţilor nu le vor fi tăiate salariile, dar nici nu vor beneficia de majorări

Magistraţilor nu le vor fi tăiate salariile, dar nici nu vor beneficia de majorări (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Vreau să mă uit în ochii fiecărui magistrat şi să spun că nimeni nu va suferi reduceri ale salariului brut. Ideea că magistraţii sunt puşi la colţ este falsă", a spus Boc, în plenul Parlamentului.

El i-a asigurat totodată pe magistraţi că vor fi trataţi conform locului ocupat în stat şi "cu respectul cuvenit", din punct de vedere salarial.

Premierul a arătat însă în acelaşi timp că magistraţii, aflaţi deja "în vârful piramidei salariale", nu vor putea beneficia, în intervalul 2010-2015, de aceleaşi majorări salariale precum cele prevăzute pentru profesori, medici şi funcţionari publici.

Guvernul a introdus în proiectul legii salarizării unitare un text care stabileşte în mod distinct faptul că drepturile salariale ale personalului din justiţie sunt stabilite ţinându-se seama de "echilibrul puterilor în stat", alături de celelalte criterii stabilite anterior.

Astfel, textul final al legii stabileşte că "salarizarea şi celelalte drepturi salariale ale personalului se stabilesc ţinându-se seama de echilibrul puterilor în stat, locul şi rolul justiţiei în statul de drept, de importanţa socială a muncii, de participarea personalului din cadrul fiecărei categorii la buna funcţionare a sistemului judiciar, de răspunderea, complexitatea, riscurile fiecărei funcţii, de obligaţia de păstrare a confidenţialităţii, de pregătirea profesională, de incompatibilităţile şi interdicţiile prevăzute de lege pentru aceste categorii de personal, precum şi de exigenţele impuse de documentele internaţionale privind funcţionarea eficientă a sistemului judiciar şi statutul magistraţilor".

Sintagma "echilibrul puterilor în stat" este practic singura modificare operată de Guvern în acest articol faţă de textul iniţial.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, a anunţat, în şedinţa de joi a CSM, că instituţia este solidară cu protestele magistraţilor, precizând că acţiune alor este legală, justificată şi temeinică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici