MAI: Creşterea infracţionalităţii cu 13%, în trendul crescător înregistrat în ultimii ani

Ministerul Administraţiei şi Internelor susţine că dinamica infracţionalităţii nu a înregistrat modificări considerabile faţă de anii trecuţi, în acest an fiind constatată o creştere cu 13% a infracţionalităţii, care însă "se regăseşte în trendul crescător înregistrat în ultimii ani".

73 afișări
Imaginea articolului MAI: Creşterea infracţionalităţii cu 13%, în trendul crescător înregistrat în ultimii ani

MAI: Creşterea infracţionalităţii cu 13%, în trendul crescător înregistrat în ultimii ani (Imagine: Mediafax Foto)

"Dinamica infracţionalităţii nu a înregistrat modificări considerabile faţă de anii trecuţi. Anul acesta a fost constatată o creştere cu 13 la sută a infracţiunilor sesizate, însă aceasta se regăseşte în trendul crescător înregistrat în ultimii ani", se manţionează într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

Potrivit MAI, "creşterea cea mai importantă" o înregistrează infracţiunile economico-financiare, şi nu cele judiciare, astfel că în această vară a fost începută o acţiune pentru întărirea controlului în scopul combaterii transporturilor ilicite de mărfuri. Astfel, în decursul a trei luni au fost ridicate în vederea confiscării bunuri în valoare de 15,4 milioane lei, printre care 153 autovehicule implicate în transporturi ilicite de mărfuri, fiind cercetate în prezent 422 de persoane pentru infracţiuni de natură economico-financiară, susţine MAI.

Conform sursei citate, Poliţia Română a desfăşurat peste 130.000 de acţiuni de amploare (cu efective lărgite) în toate judeţele ţării, ocazie cu care poliţiştii au constatat în flagrant aproximativ 50.000 de infracţiuni şi au prins 4.449 de urmăriţi general. Pe lângă aceştia, au fost identificaţi şi prinşi şi 1.052 urmăriţi internaţional. "Procentul de creştere al constatărilor în flagrant este de 17% faţă de anul trecut", arată MAI.

În ceea ce priveşte destructurarea grupărilor infracţionale de crimă organizată, în acest an au fost organizate 1.770 de acţiuni pe linia traficului şi consumului de droguri, a criminalităţii informatice sau a traficului de persoane, în cazul infracţiunilor privind traficul de droguri fiind audiate peste 5.000 de persoane.

În documentul transmis de Ministerul de Interne se mai precizează că acţiunile "cele mai importante" au fost "STRADA" (din primăvara acestui an), "LITORAL 2009" şi "TUNETUL" (în această toamnă), "conceptul de acţiune" fiind "unul integrat în care au fost utilizate, alături de forţele de Poliţie şi cele ale Jandarmeriei şi Poliţiei de Frontieră".

Premierul Emil Boc a anunţat, luni, remanierea ministrului de Interne, Dan Nica, reproşându-i situaţia proastă legată de siguranţa cetăţeanului şi declaraţiile despre închirierile de autobuze la prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici