Mai multe instanţe din ţară au intrat luni în grevă. Magistraţii, nemulţumiţi de salarii dar şi de alte aspecte privind sistemul judiciar

Tribunalele Dolj şi Vâlcea şi judecătoriile de pe raza Curţii de Apel Piteşti au intrat în grevă începând de luni, urmând ca şi alte instanţe să decidă dacă se alătura protestului, magistraţii cerând, printre altele, demisia ministrului Justiţiei; instanţele respective judecă doar urgenţele.

2411 afișări
Imaginea articolului Mai multe instanţe din ţară au intrat luni în grevă. Magistraţii, nemulţumiţi de salarii dar şi de alte aspecte privind sistemul judiciar

Mai multe instanţe din ţară au intrat luni în grevă. Magistraţii, nemulţumiţi de salarii dar şi de alte aspecte privind sistemul judiciar

Tribunalele Dolj şi Vâlcea şi judecătoriile de pe raza Curţii de Apel Piteşti (Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Costeşti, Topoloveni, Câmpulung, Curtea de Argeş, Drăgăşani, Horezu, Brezoi şi Bălceşti) protestează, începând de luni, magistraţii fiind nemulţumiţi de salarii dar şi de alte aspecte privind sistemul judiciar.

Magistraţii solicită Avocatului Poporului iniţerea controlului de constituţionalitate al ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, au aprobat un memorandum ce va fi transmis către Guvern şi au cerut demisia ministrului Raluca Prună.

Prin memorandumul ce va fi trimis Guvernului, magistraţii cer respectarea independenţei sistemului judiciar, garantarea şi respectarea statutului magistraţilor, independenţei acestora, proceduri transparente în numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public, asigurarea unei finanţări corespunzătoare bunei funcţionări a justiţiei ca serviciu public, analizarea activităţilor unor instituţii din sistem, crearea unui corp de poliţie judiciară sub autoritatea exclusivă a Ministerului Public şi crearea prin lege a unei autorităţi civile de interceptare, publicarea de către CSAT a procedurii urmate în vederea verificări concrete în ce priveşte existenţa unor persoane infiltrate în sistemul judiciar, angajaţi/colaboratori/informatori ai serviciilor de informaţii.

Astfel, instanţele respective vor soluţiona în perioada de protest doar cauzele urgente. La protest vor participa şi instanţe din Olt, Gorj şi Mehedinţi, prin aplicarea de banderole albe pe robe.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici