Mai multe spitale, pregătite pentru o eventuală pandemie de gripă

Mai multe unităţi sanitare, coordonate de Institutul Matei Balş şi Institutul Cantacuzino, sunt pregătite pentru îngrijirea bolnavilor în cazul unei pandemii de gripă, întrucât de la identificarea viruslui şi până la prepararea unui nou vaccin împotriva maladiei vor trece cel puţin şase luni.

2 afișări
Imaginea articolului Mai multe spitale, pregătite pentru o eventuală pandemie de gripă

Mai multe spitale, pregătite pentru o eventuală pandemie de gripă

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii atenţionează de câţiva ani asupra unei eventuale pandemii de gripă. Autorităţile medicale trebuie să fie pregătite să-i trateze pe bolnavi, mai ales că nu va fi cunoscut virusul care a declanşat pandemia. De la apariţia primelor cazuri şi până la realizarea unui vaccin sunt necesare cel puţin şase luni, timp în care pot muri foarte mulţi oameni'', a declarat, luni, profesorul Adrian Streinu Cercel, cu ocazia seminarului cu tema ''Asistenţa tehnică de urgenţă pentru pregătirea României în caz de pandemie".

Gestionarea situaţiei în cazul unei pandemii, până la apariţia vaccinului, este foarte importantă, cadrele medico-sanitare şi angajaţii din servicii fiind categoriile cele mai expuse îmbolnăvirii. De aceea, autorităţile nu se pot relaxa până la apariţia pandemiei de gripă. România este pregătită să facă faţă unei pandemii întrucât are o reţea de boli infecţioase, putând asigura asitenţă pentru 30.000 de bolnavi, dar nicăieri în lume nu se poate vorbi de pregătire sută la sută, chiar şi în ţările cu sisteme sanitare foarte bine puse la punct', a adăugat profesorul Streinu Cercel.

Potrivit medicului, în prezent sunt în derulare licitaţiile pentru echipamentele secţiilor de terapie intensivă în boli infecţioase, altele decât ATI-urile obişnuite. Respectivele secţii de terapie intensivă vor avea circuite speciale pentru personal şi pentru bolnavi, iar pregătirea cadrelor sanitare este specială. În prezent sunt nouă module de acest fel în Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" şi Spitalul "Victor Babeş", ambele din Capitală, la Constanţa, Craiova, Timişoara, Târgu Mureş ( în curs de organizare), Braşov, Iaşi şi Constanţa. De asemenea, vor fi create alte trei institute de boli infecţioase la Cluj, Iaşi şi Constanţa, instituţii care vor completa reţeaua de specialitate, România fiind astfel împărţită în mai multe zone, coordonate de Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile, a continuat Streinu Cercel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici