Mai mulţi profesori, între care Carmen Iohannis, pierd procesul de neacordare a majorărilor salariale

Mai mulţi profesori de la Colegiul ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu, între care şi soţia şefului statului, Carmen Iohannis, au solicitat în instanţă drepturi salariale neacordate, în baza Legii 221/2008, însă Tribunalul Sibiu a respins cercerea formulată de cadrele didactice, decizia nefiind definitivă.

531 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi profesori, între care Carmen Iohannis, pierd procesul de neacordare a majorărilor salariale

Mai mulţi profesori, între care Carmen Iohannis, pierd procesul de neacordare a majorărilor salariale (magine: Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Sibiu, magistaţii au respins, luni, cererea formulată de mai mulţi profesori de la Colegiul Naţional ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu, de acordare a drepturilor salariale potrivit Legii 221/2008, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Admite excepţia: prescripţia dreptului material la acţiunea invocată în cauză. Respinge acţiunea”, se arată în decizia magistraţilor.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la pronunţare.

Printre cadrele didactice care şi-au cerut drepturile salariale în instanţă se numără şi Carmen Iohannis, soţia preşedintelui Klaus Iohannis, precum şi directorul liceului, profesorul Gabriel Octavian Negrea.

Dosarul în care este parte şi Carmen Iohannis a fost înregistrat la Tribunalul Sibiu în ianuarie 2015, după ce soţia şefului statului a fost, de-a lungul anilor, parte în mai multe astfel de cauze, care s-au disjuns.

Pe rolul instanţei sibiene au fost deschise, în ultimii ani, mai multe procese de către profesorii din judeţ pentru recuperarea salariilor promise prin Legea 221, cele mai vechi datând din perioada 2008 - 2009.

Carmen Iohannis predă limba engleză la Colegiul ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu şi este dirigintă la clasa a IX-a. Într-un interviu acordat televiziunii publice, în luna ianuarie, soţia preşedintelui Klaus Iohannis spunea că nu ar vrea să renunţe la cariera de profesor şi că intenţionează să păstreze câteva ore la liceul sibian şi să continue să ghideze elevii din clasa sa şi în următorii ani.

"Încerc sa fac acest efort, să fiu câteva zile la Sibiu şi câteva zile la Bucureşti", spunea ea.

O lună mai târziu, în 26 februarie, Carmen Iohannis declara, la Berlin, unde l-a însoţit pe preşedinte în vizita oficială, că deocamdată nu şi-a început activitatea de Primă Doamnă, dar că i-ar plăcea să se implice în educaţie şi în susţinerea tinerelor talente.

Totodată, soţia preşedintelui a recunoscut că îi este greu să facă naveta de la Sibiu la Bucureşti.

"Mi-e greu, dar deocamdată nu am unde să mă mut. Mai aşteptăm", a afirmat ea, adăugând că doreşte să predea în continuare, "măcar cu jumătate de normă".

La jumătatea lunii aprilie, soţia preşedintelui şi elevii săi de clasa a IX-a de la liceul sibian au vizitat Muzeul Cotroceni şi Palatul Parlamentului.

Legea 221 prin care se măreau salariile profesorilor cu 50 la sută, începând din octombrie 2008, a fost aprobată în Parlament în septembrie 2008. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

La câteva zile de la promulgare, Guvernul a emis OUG 136/2008, prin care amâna intrarea în vigoare a legii. Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2008, că OUG 136 este neconstituţională, însă Guvernul a emis o nouă ordonanţă - 151/2008 - prin care erau prevăzute majorări graduale ale salariilor profesorilor cu până la 28 la sută, în două tranşe, din martie şi din septembrie 2009, de cele mai mari creşteri urmând să beneficieze cadrele didactice cu venituri reduse. Totodată, era abrogată vechea ordonanţă declarată neconstituţională.

Guvernul justifica aprobarea Ordonanţei 151/2008 arătând că efortul financiar al măririi salariilor cadrelor didactice nu putea fi susţinut în contextul economic.

Ulterior, în iulie 2009, Curtea Constituţională a stabilit că ordonanţele care reduc sau amână aplicarea Legii 221/2008 nu respectă supremaţia Constituţiei.

În ianuarie 2011, procurorul general Laura Codruţa Kovesi a sesizat instanţa supremă cu recurs în interesul legii după ce s-a constatat că în practica judiciară nu există un punct de vedere unitar privind aplicarea Legii 221/2008 care se referă la creşterile salariale pentru personalul din învăţământ. Verificarea practicii judiciare la nivelul întregii ţări a fost făcută în urma sesizării formulate de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Galaţi nr. 3225/25A din 13 mai 2010, transmisă prin adresa nr.47/SU/2010 din 19 mai 2010 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite.

În aprilie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general privind aplicarea Legii 221/2008 referitoare la creşterile salariale în Educaţie, cadrele didactice având astfel dreptul la plata diferenţelor dintre drepturile salariale cuvenite potrivit OG 15/2008, aprobată prin Legea 221.

Din 2008, mii de profesori au intentat procese pentru neacordarea majorărilor salariale prevăzute de Legea 221/2008, mulţi dintre aceştia având câştig de cauză în instanţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici