MAI: Unul din 5 condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoare cu executare se află încă în libertate

4.450 de condamnaţi definitiv erau, în iunie 2019, în libertate, fiind daţi în urmărire naţională şi internaţională, se arată într-un răspuns al Ministerului de Interne (MAI) trimis deputatului Robert Turcescu. Potrivit datelor ANP, în prezent în închisorile din ţară se află 20.307 persoane.

Imaginea articolului MAI: Unul din 5 condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoare cu executare se află încă în libertate

unu din 5 condamnati MAI: 4.450 de condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoare cu executare se află încă în libertate

"Din informaţiile furnizate de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, rezultă că la data de 12.06.2019, în baza de date „Urmăriţi” figurau 4.450 persoane condamnate, pe numele acestora fiind emise de instanţele penale mandate de executare a pedepsei cu închisoarea", se arată într-un răspuns al Ministerului Afacerilor Interne remis deputatului PMP, Robert Turcescu, ca urmare a unei interpelări.

MAI precizează că din cele 4.450 persoane condamnate care sunt în continuare în libertate, 350 de persoane sunt urmărite la nivel naţional, iar 4.100 la nivel internaţional.

În ceea ce priveşte infracţiunile săvârşite pentru care au fost dispuse pedepsele cu închisoarea cu executare, acestea sunt:

1. infracţiuni contra persoanei -107;
2. infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii -175;
3. infracţiuni contra libertăţii persoanei - 35;
4. infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile - 194;
5. infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale - 26;
6. infracţiuni contra patrimoniului (furt/tâlhării) - 853;
7. infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii (înşelăciuni)- 506;
8. infracţiuni privind autoritatea de stat - 31 ;
9. infracţiuni privind frontiera de stat - 119;

10. infracţiuni de corupţie - 31;
11. infracţiuni de fals - 69;
12. infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice - 887;
1 3. infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor - 16;
14. infracţiuni economice şi de evaziune fiscală - 526;
15. infracţiuni la regimul stupefiantelor - 195;
16. alte fapte (infracţiuni ca ultraj contra bunelor moravuri, abandon de familie, violare de domiciliu. efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, infracţiuni la regimul silvic, ameninţare. etc.) - 680.

"De asemenea, menţionăm că, în cazul mandatelor de executare a pedepsei cu închisoarea emise pentru cetăţeni români de către instanţe de judecată străine, la nivelul anului 201 8, structurile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au identificat pe teritoriul României şi predat către aceste state 767 de persoane, iar la începutul anului 2019 până în prezent 325 de persoane", se mai arată în răspunsul MAI.

Potrivit informaţiilor publicate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) pe site, în prezent în închisorile din România sunt încarcerate 20.307 persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici