Maior: Cetăţenii români suferă din cauza ameninţărilor cibernetice

Directorul SRI, George Maior, a declarat marţi că ameninţările cibernetice trebuie prevăzute de legislaţia referitoare la competenţele SRI, el precizând că acest fenomen nou afectează cetăţenii români.

319 afișări
Imaginea articolului Maior: Cetăţenii români suferă din cauza ameninţărilor cibernetice

George Maior (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Suntem într-o fază nouă, în acest secol 21, de ameninţări şi vulnerabilităţi şi riscuri la adresa securităţii naţionale, pe care încercăm să le tratăm şi din perspectivă legislativă şi a competenţelor serviciului. SRI nu are competeneţe de iniţiativă legisaltivă şi eu apreciez orice iniţiativă legislativă care vine în adaptarea vechilor legi ale securităţii la aceste noi fenomene. De exemplu, avem fenomene noi legate de ameninţări cibernetice, pe care le vedeţi cu toţii. Suferă cetăţenii români din acest punct de vedere", a spus Maior.

El a precizat că legislaţia referitoare la securitate naţională nu prevede şi apărarea cibernetică.

"Chiar azi un adjunct al meu semnează la NATO un protocol de cooperare pe apărare cibernetică, aceste lucruri nu sunt prevăzute în vechea legislaţie, nu aveau cum să fie prevăzute, că nu era o problemă în anii '90. Avem probleme cu infrastructuri critice, deci noi ameninţări care trebuie cumva precizate în legislaţia care trebuie adaptată la aceste ameninţări", a spus Maior.

Directorul SRI, George Maior, a fost audiat marţi de Comisia de control a activităţii SRI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici